Conferința „Cooperare economică transfrontalieră” și lansarea Patronatului pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova

IMG_3543

Președintele CCI RM, Sergiu Harea a participat la Conferința „Cooperare economică transfrontalieră”, un eveniment semnificativ care a reunit lideri din domeniul economic, oficiali guvernamentali și reprezentanți ai sectorului privat din România și Republica Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale din România și din Republica Moldova, ai mediului de afaceri, și ai societății civile.

Cu ocazia acestei conferințe, a fost lansat Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova, o inițiativă menită să sprijine colaborarea economică și să promoveze proiecte sustenabile în regiune.

Președintele Camerei, Sergiu Harea în discursul său a subliniat importanța parteneriatelor transfrontaliere pentru dezvoltarea afacerilor și comerțului bilateral între cele două țări. Dumnealui a accentuat necesitatea de a construi punți între comunitățile de afaceri și de a facilita schimburile comerciale economice.

Pentru a continua și a intensifica cooperarea economică dintre Republica Moldova și România, considerăm că este absolut necesară construirea a încă 3-4 poduri. În prezent, Uniunea Europeană reprezintă principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu 67% din exporturile noastre, dintre care 50% sunt direcționate către România. Dacă dorim să ne dezvoltăm și să creștem în continuare cooperarea bilaterală, infrastructura trebuie să devină o prioritate. Fără o infrastructură adecvată, nu putem să ne maximizăm potențialul economic. Eforturile depuse de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, împreună cu partenerii noștri din România, nu vor fi eficiente  fără investiții în infrastructură. În acest sens, fac un apel către Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă, autoritățile publice din Republica Moldova și România, precum și către cele europene, să faciliteze investițiile în infrastructură ca să fie asigurate condiții mai favorabile pentru investiții, a declarat Sergiu Harea.

Totodată dl Harea a menționat că Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a lansat programul de formare a managerilor, care permite tinerilor manageri din companiile autohtone să colaboreze cu mari companii din România. Scopul este de a prelua bune practici și de a învăța cum să conducă afaceri de succes, transferând ulterior această experiență în țară.

Potrivit președintelui CCI a RM, primul program a avut loc în primăvara acestui an, când o delegație formată din 20 de tineri antreprenori și manageri din Republica Moldova a vizitat companii din Brașov. Aceștia au învățat tehnici și strategii relevante pentru domeniul lor, ceea ce le va permite să își extindă afacerile acasă. Următoarea vizita va avea loc în luna noiembrie, în Baia Mare, continuând acest demers de cooperare și schimb de experiență. Aceste inițiative sunt importante pentru a sprijini dezvoltarea antreprenoriatului în Republica Moldova și pentru a întări legăturile bilaterale cu România.

Notă: CCI a RM are strânse relații de colaborare cu instituțiile camerale din România.  Cooperarea bilaterală a jucat și va juca în continuare un rol deosebit de important în identificarea și promovarea oportunităților de afaceri, în facilitarea dialogului între companii și în sprijinirea companiilor mici și mijlocii, în extinderea afacerilor transfrontaliere. De mai mulți ani, de comun sunt întreprinse diverse acțiuni pentru ca mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să valorifice oportunitățile de afaceri din regiune.

Conferința „Cooperare economică transfrontalieră” și lansarea în Republica Moldova a Patronatului pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova

Presedintele CCI a RM , Sergiu Harea  a participa la Conferința „Cooperare economică transfrontalieră” și lansarea în Republica Moldova a Patronatului pentru Dezvoltare Durabilă România-Republica Moldova. Evenimentul în sine își propune crearea a unei  punte de legătură solidă între mediul de afaceri din Republica Moldova şi România, de schimb de expertienţă şi de bune practici în domeniul dezvoltării durabile, toate acestea pentru a susţine obiectivul de integrarea europeană al Republicii Moldova.

Potrivit lui Sergiu Harea, Pentru continuarea și  intensificarea cooperării economică dintre Republica Moldova și România, considerăm că este absolut necesară construirea a încă 3-4 poduri. În prezent, Uniunea Europeană reprezintă principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu 67% din exporturile noastre, dintre care 50% sunt direcționate către România.

Dacă dorim să ne dezvoltăm și să creștem această cooperare bilaterală, infrastructura trebuie să devină o prioritate. Fără o infrastructură adecvată, nu putem să ne maximizăm potențialul economic. Degeaba producem mai mult, dacă timpul de așteptare la vamă ajunge la 4 ore. Aceasta nu face decât să limiteze oportunitățile de colaborare economică.

Eforturile depuse de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, împreună cu partenerii noștri din România, se vor stopa fără investiții în infrastructură. În acest sens, fac un apel către Patronatul pentru Dezvoltare Durabilă, autoritățile publice din Republica Moldova și România, precum și către cele europene, să faciliteze investițiile în infrastructură. Este esențial să investim în stabilirea relațiilor bilaterale și să facilităm condiții mai favorabile pentru investiții din România în Republica Moldova și viceversa, în ceea ce privește taxe și impozite.

Aceasta este o investiție strategică pentru viitorul nostru economic. Dacă nu acționăm acum, riscurile sunt mari, iar progresul va stagna. Haideți să lucrăm împreună pentru a transforma aceste provocări în oportunități!”

Notă: Camera de Comerț şi Industrie a RM are strânse relații de colaborare cu instituțiile camerale din România.  Cooperarea bilaterală a jucat ,și va juca în continuare un rol deosebit de important în identificarea și promovarea oportunităților de afaceri, în facilitarea dialogului între companii și în sprijinirea firmelor mici și mijlocii,  în extinderea activităților la nivel transfrontalier. De mai mulți ani, de comun sunt întreprinse diverse acțiuni pentru ca mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să valorifice oportunitățile de afaceri din regiune.

A treia parte este despre investițiile în educație, am trimis mulți tineri să facă educație în România, avem mulți tineri care au făcut studii în România, dar nu am făcut vice versa, nu i-am adus acasă pe cei cu cunoștințele preluate din Ro . Astfel CCI a RM  a venit cu o măsură, lansarea programului Tinerii Manageri, din companiile autohtone să meargă la companiile mari din România să preia experiență , să învețe de a face afaceri, pentru a transfera experinta acumulata din occident in Republica Moldova. Prima experiență a fost în Primăvara acestui an, împreună cu colegii de la Brașov, o delegație de 20 de tineri antreprenori, manageri de companii au fost la companiile pe domeniul pe care ei îl au , și au învățat cum să facă afaceri pe domeniul respectiv, în regiunea Brașov. Următoarea va fi în luna noiembrie în Baia Mare. Astfel de cooperări și schimburi de experiență permite companiilor sa se extindă

Camera de comerț din Republica Moldova și România  au jucat ,și vor juca în continuare un rol deosebit de important în identificarea și promovarea oportunităților de afaceri, în facilitarea dialogului între companii și în sprijinirea firmelor mici și mijlocii,  în extinderea activităților la nivel transfrontalier.

Distribuie acest articol: