”Conformăm produsele textile cu cerințele europene” – un dialog deschis cu membrii CCI

Untitled1Membrii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au fost informați despre standardele naționale și cerințele europene aplicate produselor textile, în cadrul unui dialog online, la care au participat reprezentanții Agenţiei pentru Protecția Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei (APCSP) și Institutului de Standardizare a Moldovei (ISM).

Dialogul  ”Conformăm produsele textile cu cerințele europene” s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare a mediului de afaceri ”Sustenabilitate: îmbunătățirea produselor noastre, a oamenilor și a planetei” în contextul Săptămânii Mondiale a Calității. 

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, instituția camerală a organizat pe parcursul ultimilor 2 ani, mai multe ședințe tematice, cu participarea ISM și APCSP, și de fiecare dată subiectele abordate au trezit un interes sporit, iar membrii Camerei au solicitat de această dată să fie abordate subiecte privind produsele textile- standarte, cerințe europene, etc.

”Sectorul industriei ușoare din Moldova (produse textile, articole de îmbrăcăminte, producția de piei, de articole din piele și fabricarea încălțămintei) este unul cu tradiții de lungă durată, reprezentat de circa 680 companii de diferite dimensiuni. Sectorul la moment angajează peste 26 mii persoane și reprezintă 9,5% din producția industrială a țării (2020). Producția sectorului reprezintă 16% din exportul țării, iar 95% din piețele de export pentru produsele din industria ușoară sunt țările UE. De menționat, că 55 de membri ai CCI sunt companii care își desfășoară activitatea în acest sector. În acest context, dorim să asigurăm mediul de afaceri de disponibilitatea CCI de a oferi informații utile și suportul necesar”, a menționat Sergiu Harea.

În cadrul evenimentului, Nicolai Olarașu, șef Direcția Relații cu Consumatorii și Mediul de Afaceri din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței și Nadejda Diaconu, manager sisteme integrate, Institutul de Standardizare din Moldova au oferit informații utile și exemple practice privind:

  • Cerințe esențiale privind marcarea compoziţiei fibroase şi etichetarea produselor textile;
  • Securitatea îmbrăcămintei pentru copii. Cele mai uzuale neconformități admise la produsele raportate ca fiind periculoase;
  • Produsele textile și controlul de stat;
  • Exportul produselor textile prin prisma standardelor. Recomandări;
  • Sistemul de management al calității și beneficiile lui pentru export.

Ședința a fost organizată pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale de pe lângă CCI a RM.

Pentru a urmări evvenimentul, acesați pagina de YouTube a CCI https://bit.ly/31ChQTo.

Distribuie acest articol: