Creșterea atractivității învățământului dual și promovarea Legii uceniciei pe agenda Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a partenerilor de dezvoltare

img_7635Cooperarea cu partenerii externi în domeniul susținerii învățământului dual, colaborarea cu mediul de afaceri, precum și necesitatea promovării Legii uceniciei au fost principalele subiecte abordate la data de 16 ianuarie 2020, de către Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici în cadrul unei ședințe cu  președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Germaniei în Republica Moldova E. S. Angela Ganninger, directorul adjunct al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Stefan Butcher, precum și cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare a învățământului profesional tehnic.    

În cadrul întrunirii, Sergiu Harea,  a accentuat necesitatea aprobării Legii Uceniciei pentru a asigura mediul de afaceri cu forță de muncă calificată. „Reglementarea prin lege a învățământului dual va fi o garanție pentru companii a faptului că statul susține mediul de afaceri cu forța de muncă necesară”.  

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, a apreciat suportul oferit pe parcursul mai multor ani de către Ministerului Federal pentru Cooperare și Dezvoltare din Germania și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în modernizarea învățământului profesional tehnic din Republica Moldova. În context, oficialul a menționat că dezvoltarea învățământului dual reprezintă o prioritate a Guvernului și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, deoarece oferă avantaje imediate și de perspectivă atât elevilor din cadrul învățământului profesional tehnic, cât și companiilor. 

Excelența Sa, Angela Ganninger, Ambasador al  Germaniei în Republica Moldova a subliniat că Germania a susținut și va continua să ofere suport în dezvoltarea învățământului dual, inclusiv prin asistență în promovarea proiectului Legii Uceniciei.

Participanții la discuții au menționat importanța definitivării și aprobării Legii Uceniciei.  Această preocupare a fost fixată și în Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023, aprobat prin HG nr. 636/2019, care prevede aprobarea proiectului Legii Uceniciei în vederea implementării învățământului dual de către Guvern și remiterea spre examinare Parlamentului în termen de până în iunie 2020. Referitor la conținutul proiectului Legii Uceniciei, este de remarcat că acest document va reglementa două tipuri de ucenicie diferite: pe de o parte, ucenicia la locul de muncă, iar pe de altă parte, ucenicia în învățământul dual.

Distribuie acest articol: