25 de companii au început pe 22 februarie 2021, ciclul de instruiri organizate în cadrul programului de instruire “Academia Exportatorului” (nivel avansat), lansat recent de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu suportul proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.
Programul de instruire Academia Exportatorului – nivel avansat a cuprins două module generale:
- Marketingul internațional al produselor agroalimentare;
- Aspectele economice și juridice în comerțul internațional.
În calitate de organizator al acestor instruiri, CCI a RM a încercat să obțină feedbackuri de la participanții din fiecare grup.
Astfel, în continuare, vă prezentăm impresiile Dumitriței Camerzan, Administratoarea Cooperativei de Întreprinzători MOLDAGROVITIS, care a făcut parte din grupul cu nivel avansat.
MOLDAGROVITIS este un grup de producători agricoli din sudul Moldovei, raionul Cantemir, satul Lingura, specializat pe creșterea, depozitarea și livrarea strugurilor de masă și a prunelor. Depozitul frigorific funcționează după o tehnologie modernă de răcire și păstrare a fructelor, bazată pe agent frigorific glycol, care este unul Ecofriendly, și care generează avantaje considerabile și vizibile aferente calității produselor păstrate.
CCI: De unde / cum ați aflat despre cursurile Academiei Exportatorilor?
DC: Despre cursurile Academiei Exportatorilor am aflat de pe rețelele sociale.
CCI: De ce ați decis să participați la acestea?
DC: Pentru că sunt conștientă că participarea la astfel de evenimente dă un plus de valoare imaginii și cunoștințelor acumulate sau care urmează să fie acumulate.
CCI: Ce părere aveți despre desfășurarea per general a cursurilor (orar, experți, informații, etc)?
DC: Cursurile au fost foarte bine organizate, cu teme desfășurate pe deplin și suficient de comprehensive.
CCI: Ce informații v-au fost cele mai de folos și cum le veți utiliza în continuare?
DC: La moment nu pot fi prioritizate, dar știu cu siguranță că toate informațiile noi acumulate îmi vor fi de folos în activitatea mea.
În condițiile de secetă severă și pandemie în care ne aflăm, perioade în care vânzările nu sunt la nivelul celor așteptate, astfel de evenimente ca Academia Exportatorilor sunt de mare folos pentru acumularea de noi cunoștințe în timp util. Utilizarea lor în practică vor aduce avantaje pe măsură. Mulțumim pentru că există Instituții și Programe care încă se gândesc să implementeze proiecte pentru agricultori, nu doar pentru producere, dar și pentru părți ale lanțului valoric care implică un altfel de cunoștințe și informații.
Notă: Ciclul de instruiri au făcut parte din cadrul proiectului “Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere”.