De Ziua Internațională Anticorupție, CCI oferă antreprenorilor cele mai eficiente instrumente de integritate

130678083_220960066109884_7646031824622997244_nCu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție, sărbătorită anual pe 9 decembrie, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) vine cu un mesaj de încurajare către mediului de afaceri, pentru  implementarea celor mai bune practici internaționale de integritate.

Corupția subminează concurența loială, crește costul afacerilor, diminuează încrederea businessului în instituțiile statului și generează un regres al societății în general.

CCI se alătură măsurilor anticorupție și încurajează companiile să contribie proactiv la prevenirea și combaterea acestui flagel. Aceasta se poate realiza prin implementarea instrumentelor și bunelor practici de integritate, precum și a sistemului de managemnt anti-mită, implicit standardul ISO 37001 ”Sisteme de management anti-mită. Cerințe cu ghid de utilizare”.

Întru sprijinirea companiilor din RM, CCI vine cu un suport informațional și oferă antreprenorilor din RM cele mai bune instrumente elaborate de Camera de Comerț Internațională (ca prima organizație de afaceri ce a publicat reguli anticorupție și care rămâne liderul în elaborarea codurilor de etică și responsabilitate corporativă).

Astăzi CCI a RM oferă tuturor antreprenorilor Ghiduri și Recomandări promovate de Camera de Comerț Internațională, implementarea cărora va ajuta companiile să-și dezvolte programe proprii de conformare corporativă.

Gama de instrumente anti-corupție este axată pe autoreglementarea în domeniul anticorupției din sectorul privat și încurajează fiecare întreprindere să implementeze un program bazat pe analiza riscurilor și sistemul de management anti-mită.

Prin acceptarea voluntară a acestor practici de integritate, antreprenorii pot contribui la promovarea standardelor înalte de integritate în tranzacțiile comerciale și relații cu autoritățile publice.

Aceste documente se bazează pe o experiența și practica companiilor membre ale Camerei de Comerț Internaționale și sunt inspirate de prevederi legale internaționale și naționale.

Primul document recomandat este Clauza anticorupție care poate fi inclusă în contracte pentru a întări încrederea dintre părți atât la negociere, cât și executarea contractelor.

Alte instrumente care pot fi implementate de antreprenori sunt:

  • Regulile privind combaterea corupției
  • Orientările privind cadourile și denunțarea
  • Ghiduri privind conflictele de interese în întreprinderi
  • Orientările cu privire la denunțare

CCI oferă tuturor persoanelor interesate aceste documente în traducere, realizată cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Documente pot fi accesate aici https://chamber.md/instrumente-eficiente-de-integritaate/.

Distribuie acest articol: