Proiectul Comisiei Europene, EU4Business: Connecting Companie, este o continuitate a proiectelor East Invest 1 și East Invest 2 și are ca scop să promoveze comerțul între statele membre ale UE și cele șase țări ale Parteneriatului Estic, concentrându-se în special pe cinci sectoare de activitate economică cu un potențial semnificativ pentru creșterea exporturilor IMM-urilor – produse organice (BIO-Food), industria creativă, textile, turism și vinificație.
Obiectivele proiectului sunt:
- Contribuiți la dezvoltarea unor modele de creștere economică durabilă și echitabilă în țările partenere din Est, care pot genera mai multe investiții și pot îmbunătăți condițiile socio-economice și oportunitățile de angajare pentru cetățeni.
- Sprijinirea capacitățiilor de suport în afacerilor (BSO) de a spori internaționalizarea IMM-urilor, capacitățile de export și accesul la noi piețe.
- Sprijinirea IMM-urilor, creșterea exportului către țările UE.
În cadrul Proiectului vor fi acordate în total 59 de granturi granturi în valoare de 60 000,00 euro (11 granturi pentru reprezentații din sectorul vinificație și câte 12 granturi pentru sectoarele produse organice, textile, turism, industria creativă).
Activități eligibile:
B2B Meetings: va fi lansat un apel de interes, iar IMM-urile vor fi selectate de Consorțiile Sectoriale, printr-o procedură transparentă bazată pe criterii de eligibilitate în conformitate cu normele UE.
Vizite de studiu: acestea vor oferi posibilitatea de a învăța „la fața locului” de la alte BSO-uri. Fiecare vizită de studiu va avea o tematică (de exemplu, serviciu de internaționalizare, antreprenoriat pentru femei) sau sectorial (de exemplu, agroalimentare, textile).
Twinnings (definite ca dezvoltarea capacităților / învățarea de la egal la egal pentru BSO, Coaching) pentru a stabili legături directe între BSO-urile UE și BSO-urile partenere din est. Ideea este de a spori cunoștințele privind mediul comercial și oportunitățile de investiții, pentru a permite schimburi de la egal la egal, schimbul de bune practici și cunoștințe, cooperare reciprocă. În cadrul aceleiași activități, vor fi încurajate vizitele în zone industriale, companii și IMM-uri din sector, la clustere locale și poli de inovare.
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) este membră în două Conrsoții Sectoriale, vin și produse organice. Consorțiul în sectorul vinificației este format din: Camera de Comerț din Udine (Italia), Camera de Comerț și Industrie a Spaniei, Camera de Comerț șiu Industrie a RM și Camera de Comerț și Industrie a Belorusiei. Consorțiul în sectorul produselor organice este format din: Camera de Comerț din Seville (Spania), Camera de Comerț și Industrie din Lituania, Camera de comerț și Industrie a RM și Camera de Comerț și a Armenie.
Notă: Apelurile în cadrul Proiectului vor fi lansate la sfârșitul lunii decembrie 2020- începutul lunii ianuarie 2021.