Pe 30 noiembrie 2020, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a participat la ședința online a Consiliului Mondial pentru Carnete ATA pe lîngă Camera de Comerț Internațională.
Agenda ședinței Consiliului a cuprins informații privind impactul COVID 19 asupra eliberării Carnetelor ATA și rezultatele proiectului-pilot de implementare a carnetelor electronice. La veniment au participat 70 reprezentanții CCI din 47 de țări.
În contextul pandemiei și restricțiilor de circulație, mai multe mărfuri exportate temporar nu au putut fi restituite în termen fiind necesară eliberarea carnetelor ATA substitutive. Totodată, numărul carnetelor eliberate la nivel internațional s-a redus cu 52%.
În cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele proiectului pilot privind E-ATA (carnete electronice). 6 țări participă la proiectul-pilot și au reușit să perfecteze deja primele carnete electronice. Proiectul prevede substituirea carnetelor pe suport de hârtie cu cele electronice care vor fi accesibile autorităților vamale. Se planifică prelungirea pilotării noului sistem și promovarea e-ATA în mai multe state.
Recent CCI a RM, ca instituție ce eliberează și garantează carnete ATA, a înaintat câteva propuneri de modernizare a procedurii de utilizare a Carnetelor ATA la nivel național. Astfel, CCI a propus recunoașterea carnetului de către Serviciul Vamal ca document de tranzit și digitalizarea procesului de eliberarea a carnetului, fapt care va facilita accesul persoanelor interesate la acest document vamal, dar și schimbul de informații cu Serviciul Vamal.
Carnetul ATA este un document vamal internațional, eliberat de CCI, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate. Pe parcursul anului 2019 CCI a RM eliberat peste 150 de Carnete.
Nota: Carnetul ATA este un document internațional care substituie declarația vamală și garanția financiară pentru asigurarea taxelor și impozitelor organului vamal.pentru taxe vamale.
Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii,oamenii de artă, colective teatrale, muzicieni şi artişti, sportivi, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional, operele de artă sau alte bunuri.