Joi, 2 februarie curent, cca 120 de agenți economici autohtoni și experți regionali și internaționali au participat la Conferința Națională “Eficientizarea Resurselor și Producerea mai Pură (RECP) – NU RISIPI !”, cu scopul prezentării rezultatelor Componentei Demonstrative RECP a UNIDO.
Conferința a fost organizată în cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene(EaP GREEN) de către Programul Național de Producere mai Pură (NCPP-Moldova) în cooperare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).
În discursul său, vicepreședintele CCI Mihai BÎLBA a specificat că: „Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova se implică activ în acest proces de aplicare și promovare a principiilor de economie verde, fiind gazda Programului Național de Producere mai Pura din Moldova.
Noi suntem bucuroși de faptul că cresc capacitățile noastre instituționale și profesionale în implementarea și promovarea acestui principiu fundamental pentru orice activitate umană – de a preveni orice sursă de risipă a resurselor naturale în activitățile de producere și prestare a serviciilor în cadrul organizațiilor și întreprinderilor noastre.”
În anul 2016, cu participarea activă și nemijlocită a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au fost organizate stagieri pentru cadrul național de experți în Eficientizare a Resurselor și Producere mai Pură. Acest concept a fost promovat în continuare prin forumuri organizate în 5 regiuni diferite ale Moldovei cu prezentarea succeselor obținute și confirmarea necesității și chiar și urgenței de a pune în practică acest concept la un număr mai mare de întreprinderi și instituții naționale. În Orhei și Bălți au funcționat Cluburile NU RISIPI care au unit întreprinzătorii locali în efortul comun de a minimiza consumul de resurse naturale, a precizat sursa citată.
Vicepreședintele mai adăugat că este bucuros că numărul întreprinzătorilor care sunt dornici și au reușit să implementeze principiile Programului Național de Producere mai Pură în activitățile lor de zi cu zi este în creștere.
Alexandre DARRAS, Delegația UE în Republica Moldova a apreciat măsurile întreprinse de Programul Național de Producere mai Pura din Moldova și a rămas plăcut surprins de istoriile de succes prezentate de companiile autohtone care folosesc practicile RECP.
Lucia SOP, coordonator național al componentei demonstrative de RECP a prezentat “Eficientizarea Resurselor și Producere mai Pură realizări în cadrul componentei demonstrative RECP ale UNIDO sub EaP GREEN”.
De asemenea, au fost prezentate istorii de succes- exemple practice din Republica Moldova. Fabrica de fructe și legume „Orhei-Vit” SA, întreprinderile de producție din Ungheni, uscătoria de fructe din Orhei, producătorul de alcool din Bălți sunt doar câteva din companiile care au implementat proiectul EaP GREEN.
Notă: Despre proiectul EaP GREEN
Proiectul finanțat de Uniunea Europeană de înverzire a economiilor din țările Parteneriatului Estic (EaP GREEN) asistă guvernele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în vederea identificării unor soluții de politici eficiente și a unor măsuri concrete către o economie mai ecologică și mai durabilă. Proiectul se desfășoară partenerii de implementare: Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), Comisia Economică a Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO).
Despre componenta demonstrativă a UNIDO .
În cadrul Proiectului EaP GREEN, UNIDO susține implementarea proiectelor demonstrative de Eficientizare a Resurselor și Producere mai Pură în sectoarele procesare alimentară, producerea materialelor de construcții, cât și a celor ce produc/utilizează chimicale (http://www.unido.org/eapgreen.html), in Republica Moldova prin intermediul Programuui National de Producere mai Pura (www.ncpp.md).
Informații suplimentare:
Ion NITA, expert, Programul National de Producere mai Pura,
Tel: (+ 373) 69063016
e-mail: [email protected]
Lucia SOP, Director National, Programul National de Producere mai Pura
Tel: (+373) 686 56 167
e-mail: [email protected]
Web: www.ncpp.md