Pe 8 septembrie 2020, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a participat la Ședința Membrilor afiliați și corespondenți EUROCHAMBRES (Asociaţia Camerelor de Comerţ și Industrie Europene).
La ședință au participat conducerea Camerei Europene, dl Christoph Leitl, vicepreședintele Eurochambres și președintele Uniunei Camerelor din Turcia (TOBB), dl M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CEO Eurochambres, dl. Ben Butters, președinții Camerelor de Comerț și Industrie și asociațiilor de business membre ale EUROCHAMBRES.
În cadrul evenimentului au avut loc alegerile pentru Consiliul de Administrare al Camerei Europene pentru anul 2021, unde au fost aleși Vjekoslav Vuković, Foreign Trade Chamber of Bosnia&Herzegovina, Giorgi Pertaia, Georgian Chamber of Commerce and Industry, Marko Čadež, Chamber of Commerce and Industry of Serbia, Gennadiy Chyzhykov, Ukrainian Chamber of Commerce and Industry.
Președintele EUROCHAMBRES, dl. Christoph Leitl a menționat ”Trebuie să luptăm cu toții împotriva crizei globale provocată de pandemie, iar sprijinirea membrilor noștri trebuie să fie sarcina noastră principală. Pentru dezvoltarea viitoare a Uniunii Europene, este necesar să sprijinim tinerii, pentru că viitorul Europei nu este Uniunea Europeană, ci tinerii!”.
De asemenea, dl. Rifat Hisarchioglu, vicepreședinte al Parlamentului European, președinte TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (Turcia)) a declarat „Uniunea Europeană nu este doar cele 27 de țări, ci toți cei care acordă o atenție deosebită sprijinului pentru afaceri (zona de liber schimb, piețele deschise, condițiile potrivite pentru a face afaceri etc”.
Vicepreședintele CCI a RM, dna Natalia Calenic, în discursul său a vorbit, în special, despre digitalizarea serviciilor Camerale și despre accentul pe care îl pune instituția, mai cu seamă în această perioadă, pe susținerea și promovarea membrilor săi și, în general, a mediului de afaceri din țară.
În cadrul întrevederii s-a discutat despre impactul COVID-19 asupra mediului de afaceri și strategiile de dezvoltare a sistemelor camerale, dar și principalele metode de sprijinire a IMM-urilor din diferite țări, deoarece pandemia a avut cel mai mare impact asupra întreprinderilor mici și mijlocii.
Notă: CCI a RM este membră a Asociaţiei Camerelor de Comerţ Europene din 10 octombrie 2002. Asociaţia Camerelor de Comerţ Europene unește 43 de asociații naționale ale camerelor de comerț și industrie, peste 20 de milioane de afaceri și o rețea europeană de 1700 de camere regionale și locale.
Notă 2: Notă: „Acțiunea este susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova”.