“Exportul produselor horticole din Republica Moldova- potențial și diversificarea piețelor de desfacere”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea  a participat marți, 16 octombrie 2018, la Seminarul “Exportul produselor horticole din Republica Moldova- potențial și diversificarea piețelor de desfacere”, organizat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Agenda evenimentului a inclus Raportul și dezbateri privind actuala situație în domeniul exportului de produse horticole, cerințele fitosanitare și de calitate a produselor exportate, identificarea de noi piețe de export a fructelor, problemele și provocările cu care se confruntă producătorii și exportatorii de fructe.

Potrivit lui Sergiu Harea instituția camerală oferă mai multe programe pentru antreprenorii care doresc să identifice noi piețe de desfacere, printre acestea se numără ”Academia Exportatorului” care a fost lansată în aprilie 2018. De asemenea, președintele a vorbit și despre Programul ”Erasmus for Young Entrepreneurs” care oferă posibilitatea antreprenorilor să efectueze un schimb de experiență trasnfrontalier, la un reprezentant al mediului de afaceri cu experienţă, ceea ce permite antreprenorului tânăr să dobândească abilităţi noi. Totodată, Sergiu Harea i-a invitat pe antreprenorii autohtoni să-și valorifice produsele în cadrul expozițiilor pe care le organizează CCI a RM- ”Fabricat în Moldova” și ”Republica Moldova Prezintă”.

În discursul său, directorul General Adjunct ANSA, Gheorghe Gaberi a vorbit despre prioritățile Agenției în facilitarea exportului de produse horticole, menționând necesitatea extinderii arealului piețelor de desfacere a fructelor, strugurilor și a legumelor. În aceiași ordine de idei, Directorul General a abordat și problema calității și sortimentului de fructe și struguri, de care depinde în mare măsură accesul pe piețele din afara țării.

În cadrul seminarului s-a discutat și despre sprijinul oferit exportatorilor de fructe de către Camera de Comerț și Industrie a RM, Asociația Moldova-Fruct și despre serviciile și investițiile acordate exportatorilor de produse vegetale de Agenția de Investiții din Republica Moldova.

Distribuie acest articol: