Familiarizarea mediului de afaceri cu noile reglementări privind introducerea pe piață a echipamentelor electrocasnice

IMG_1009La Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), s-a desfășurat ședința de informare organizată în colaborare cu Inspectoratul Supraveghere Produse Nealimentare și Protecția Consumatorilor care a avut ca scop informarea despre cerințe privind introducerea și comercializarea echipamentelor electrocasnice (LCD, LVD, ECO-DESIGN).

Subiectele discutate în cadrul ședinței au vizat în special: Controlul produselor care intră pe teritoriul vamal al Republicii Moldova; Divizarea competențelor între Serviciul Vamal al RM și Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC) conform legii privind supravegherea pieței; Cerințe privind introducerea și punerea la dispoziție pe piață a produselor.

Natalia Calenic, vicepreședinta CCI a RM, a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut în care a iterat rolul Camerei ca instituție care facilitează dialogul public-privat și aduce la cunoștința antreprenorilor cele mai actuale subiecte.

„Reglementările noi privind introducerea pe piață a echipamentelor electrocasnice sunt esențiale pentru conformitatea cu standardele europene și pentru asigurarea calității produselor oferite consumatorilor noștri. Apreciem deschiderea ISSPNPC pentru dialog și informație utilă.”

Reprezentanții ISSPNP au oferit informații detaliate și au ghidat participanții prin noile cerințe legislative. Astfel, au fost prezentate etapele procedurii de vămuire la import, criterii de verificare a produselor, acte necesare de prezentare în vamă și modul de conlucrare inter-instituțional între vamă și Inspectorat. Potrivit lor, cadrul legal este într-o continuă îmbunătățire, astfel antreprenorii pot construi afaceri de succes, atunci când primordial este consumatorul cu necesitățile lui și pe de altă parte, respectarea cadrului legal.

La ședință au participat importatorii de echipamente electrocasnice care au avut oportunitatea de a adresa întrebări și clarifica aspecte practice de punere în aplicare a cerințelor legale.

Participanții au fost încurajați să participe activ la ședințe și evenimente organizate de Camera, care pot sprijini antreprenorii în dezvoltarea afacerilor, precum și despre beneficiile oferite de statutul de membru al CCI a RM.

CCI a RM continuă să sprijine mediul de afaceri prin organizarea dialogului public-privat menit să informeze și să pregătească antreprenorii pentru adaptarea la noile reglementări și standarde europene.

Distribuie acest articol: