Fenomenul corupției și impactul său asupra dezvoltării sectorului public și privat, dicutat în cadrul unei mese rotunde

76747373_2513955505340909_7589448370150703104_oMiercuri, 20 noiembrie 2019, reprezentanții mediului de afaceri din Chișinău au participat la masa rotundă Bune practici și provocări în implementarea standardelor de integritate în sectorul privat”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) cu susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și Agendei Naţionale de Business, cu suportul PNUD Moldova, în cadrul proiectului ”Lupta cu corupția prin consolidarea integrității durabile în Republica Moldova”, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei.

În cadrul evenimentului au fost discutate bunele practici privind controlul intern, etica și conformitatea în sectorul privat, dar și standardele de integritate.

Prezent la masa rotundă, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a menționat că acest eveniment este important pentru comunitatea de afaceri din Republica Moldova, întrucât coruția stă la baza multor provocări ale agenților economici autohtoni.

”Promovarea proceselor și mecanismelor de prevenire și combatere a corupției a fost pus pe umerii autorităților publice și diferitor grupuri sociale active. În context, CCI a RM a devenit un partener activ al diferitor instituții și organizații în vederea participării la dezvoltarea unui climat de afaceri liber de fenomenul corupției. Astfel, în ultima perioadă am organizat mese rotunde, seminare, am asigurat realizarea unor planuri de acțiuni în domeniu, de asemenea, CCI a RM este membră a Comitetului de Coordonare al proiectului “Combaterea corupției prin consolidarea integrității durabile în Republica Moldova””, a spus Sergiu Harea.

Președintele Camerei a dat asigurări că instituția va continua să contribuie, în continuare, la asigurarea promovării integrității și combaterii corupției în sectorul privat, prin mai multe modalități.

”Lansarea unei noi nominații, în domeniul integrității în rândul companiilor, în cadrul concursurilor Marca Comercială și Premiul în Domeniul Calității, organizate anual în cadrul Galei Businessului Moldovenesc; elaborarea modulelor de integritate și organizare a instruirilor în cadrul Academia Start-up și Academia exportatorilor ale CCI a RM; participarea la informarea și sensibilizarea mediului de afaceri în aspect de integritate și implementare a standardelor internaționale de prevenire a corupției în sectorul privat; continuarea unui dialog public-privat pe tema identificării și implementării unor stimulente pe platforma Comitetelor Sectoriale de pe lângă CCI a RM și organizarea atelierelor de lucru pentru a discuta instituirea mecanismelor propice stimulentelor adresate companiilor din sectorul privat care respectă normele de conformitate anticorupție, sunt doar câteva din provocările pe care ni le-am propus pentru a le realiza în perioada următoare, pentru a diminua fenomenul corupției”.

La eveniment a fost prezent și Drago Kos, șeful Grupului de lucru al OCDE privind combaterea dării și luării de mită, care a prezentat bunele practici privind controlul intern, etică și conformitate în sectorul privat.

Totodată, Ion Pruteanu, șef al Direcției educație anticorupție, Centrul Național Anticorupție a vorbit despre instrumentele de conformitate şi beneficiile implementării acestora.

În cadrul evenimentului, Metro Moldova și-a prezentat Standarde de integritate implementate de companie.

Masa rotundă s-a încheiat cu întrebări și răspunsuri.

Distribuie acest articol: