Forumul de Afaceri „Republica Moldova – Republica Austria” s-a desfășurat la Chișinău

IMG_5322_новый размерGrație eforturilor comune ale Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM ) în parteneriat cu Ambasada Austriei la București și Chișinău, s-a desfășurat astăzi, la Chișinău, Forumul de afaceri “Republica Moldova- Republica Austria“.  Manifestarea face parte din seria Ziua Oportunităților de Afaceri, fiind dedicată promovării relațiilor comercial-economice dintre Moldova si Austria.

La eveniment au participat cca 50 de antreprenori din ambele state, din diferite domenii de activitate și regiuni ale țării.

Acest eveniment a fost organizat în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a Președintelui Austriei, Excelența Sa, Alexander Van der BELLEN.

Apreciez investițiile făcute de companiile austriece în Republica Moldova. Sper că și mai mulți agenți economici din Austria își vor deschide oficii de reprezentare în Moldova. Republica Moldova și Austria au dezvoltat un parteneriat puternic. Forumul economic organizat de Camerele de Comerț și Industrie oferă o oportunitate excelentă pentru a aprofunda relațiile noastre, 60 la sută dintre exporturile noastre sunt direcționate spre piața UE. Invit agenții economici din Austria să vină să investească în Moldova”, a declarat  Șefa Statului, Maia SANDU.

Președinta și-a exprimat recunoștința pentru solidaritatea Austriei și pentru proiectele de dezvoltare pe care le finanțează în Moldova.

Președintele Austriei Alexander Van der BELLEN, a declarat: „Austria și Moldova sunt conectate printr-o prietenie puternică, iar relațiile dintre cele două state pot fi aprofundate”. Oficialul a punctat că Austria este în topul țărilor care investesc în Moldova, iar Forumul de Afaceri desfășurat astăzi la Chișinău este un eveniment important, fiind o oportunitate pentru antreprenori de a explora potențialul economic al Republicii Moldova.

Amelie GROSS, Vicepreședinta Camerei Economice Federale a Austriei a subliniat atenția acordată dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice cu Moldova și a punctat interesul pentru piața țării noastre, atât în ceea ce privește investițiile, cât și activitatea de import-export.

Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu HAREA:Instituția camerală cooperează cu Camera Economică Federală a Austriei de mai bine de 25 de ani. Pe parcursul anilor, au fost organizate mai multe misiuni economice, atât în Austria cât şi în Republica Moldova. Proiectul Moldova – Austria pentru Dezvoltare Profesională, implementat în comun cu WIFI  este un exemplu relevant de cooperare intercamerală. Proiectul are drept scop sporirea abilităților antreprenorilor din Republica Moldova şi este implementat de peste 20 de ani. În această perioadă, peste 400 de antreprenori din Republica Moldova au participat la acțiunile organizate în cadrul acestui proiect. Anual, în colaborare cu WIFI, CCI a RM, organizează misiuni economice în Austria.  Obiectivul  acestor stagii este stabilirea contactelor directe de afaceri cu parteneri din Austria; familiarizarea cu mediul de afaceri austriac; studierea potențialului de producere şi de export-import în domeniile de activitate a firmelor-participante. În anul curent 15 companii din Republica Moldova au beneficiat de Programul de Sporire a Calificării Managerilor „Moldova-Austria”.

Totodată, participanții au apreciat importanța organizării unor astfel de evenimente pentru apropierea celor două comunități de business, materializată ulterior în diversificarea schimburilor comerciale, ținând seama de contextul internațional dinamic și de tendințele de pe piețele externe.

Forumul de afaceri a inclus și sesiunile B2B, unde antreprenorii din Austria și cei din Moldova au avut posibilitatea sa identifice proiecte comune și au convenit asupra colaborării pe viitor.

Nota: Cele mai exportate produse moldovenești pe piața din Republica Austria sunt bunurile din grupa: ”Preparate din legume, fructe, nuci sau alte părți de plante” – 36%, ”Fructe și nuci comestibile; coaja de citrice sau pepeni” – 35% și ”Uleiuri esențiale și rezinoide; preparate de parfumerie, cosmetice sau de toaletă” – 12%, care reprezintă aprox. 83% din totalul volumelor exportate.

Aproximativ 85% din totalul de bunuri importate din Austria reprezintă mărfurile din grupa: ”Vehicule, altele decât materialul rulant feroviar sau tramvai, și părți și accesorii ale acestora” – 39%, ”Mașini și echipamente electrice și părți ale acestora; aparate de înregistrare și reproducere a sunetului, televiziune ” – 36% și ”Reactoare nucleare, cazane, mașini și aparate mecanice; părți ale acestuia” – 10%.

 

 

Distribuie acest articol: