Gestionarea deșeurilor- subiect discutat la CCI a RM, în cadrul Ședinței comune a Comitetelor pentru Antreprenoriat

Joi, 20 septembrie 2018, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat ședința comună a Comitetelor pentru Antreprenoriat, la care au participat cca 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri, interesați de gestionarea deșeurilor.

În cadrul evenimentului în care au participat și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Inspectoratul Ecologic de Stat, Asociația Patronală ”Moldcontrol”, au fost discutate aspecte ce țin de gestionarea deșeurilor: cadrul legal și impactul acestuia asupra activității agenților economici.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, scopul autorităților publice dar și al nostru, ca reprezentanți ai mediului de afaceri, este de a dezvolta un sistem eficient de management al deșeurilor. ”În realitate, agenții economici trebuie să gestioneze deșeuri cu mijloace proprii sau să contracteze serviciile unor companii specializate. Și în acest sens, este important să avem un cadru legislativ şi economic foarte clar și explicit” a mai spus președintele Camerei.

Svetlana Bolocan, Șef al Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, Ministerul Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului a vorbit despre ”Cadrul legal. Competențele administrației publice centrale. Cerințe generale de gestionare a deșeurilor. Autorizare. Control”.

Totodată, Iurie Costin, președintele Asociației Patronale „Moldcontrol” a oferit detalii privind soluții calificate și certificate pentru îndeplinirea cerințelor cadrului legal (de la soluții de eliminare a deșeurilor până la cursuri de calificare a personalului) pe care le-a implementat în cadrul organizației pe care o conduce.

De asemenea, expertul internațional pe mediua, a vorbit despre ”Evidența deșeurilor. Obligații de gestionare a deșeurilor. Cerințe de gestionare a deșeurilor”.

Agenții economici au adresat întrebări, care ulterior vor fi sistematizate de instituția camerală și înaintate către organele de resort.

Notă: ” Obiectivele Strategiei de gestionare a deșeurilor în RM pentru anii 2013- 2027:

–         Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deşeurilor menajere conform standardelor UE, bazate pe abordare regională şi divizarea teritorială a ţării în 8 regiuni de management al deşeurilor;

–        Creșterea cantității de deșeuri reciclate și valorificate cu 20-30% către anul 2027 prin promovarea colectării separate a DMS și creșterea capacităților de valorificare energetică;

 –     Dezvoltarea infrastructurii regionale de  eliminare a deşeurilor menajere solide şi a staţiilor de transfer, în conformitate cu practicile statelor membre ale UE;

 –   Reducerea cantității de deșeuri boidegradabile depozitate, prin crearea capacităților de compostare  a acestora în cadrul stațiilor de transfer sau centrelor de prelucrae a deșeurilor, inclusiv la întreprinderile din sectorul agroindustrial în dependență de volumul deșeurilor generate;

 –  Dezvoltarea sistemelor de colectare şi tratare a fluxurilor de deşeuri specifice (ambalaje, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cauciucuri, baterii etc.) prin promovarea şi implementarea principului „responsabilitatea producătorului”, inclusiv a celor periculoase (deşeuri medicale, uleiuri uzate, etc.), prin plasarea a cîte un punct de colectare la nivel de regiune.”

 

Distribuie acest articol: