Consecințele pandemiei asupra comerțului moldo-turc

94889347_761073984425337_3189067703235117056_nLuni, 27 aprilie 2020, reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), membrii Consiliului de Afaceri Turcia-Moldova din cadrul DEIK și Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia s-au întrunit în cadrul unei ședințe on-line, pentru a discuta consecințele pandemiei asupra comerțului moldo-turc.

În cadrul ședinței, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a vorbit despre necesitatea susținerii antreprenorilor prin diferite metode, punând accent pe instruiri on-line, expoziții virtuale, etc. De asemenea, președintele Camerei a spus că instituția organizează seminare on-line, pe diferite subiecte, cele mai actuale fiind: managementul crizei; elaborarea strategiilor de dezvoltare; soluționarea conflictelor prin mediere; precum și oferă susținere on-line pentru diferite proiecte, dar și platforme, accesate de antreprenorii din țara noastră.

E.S Dmitri Croitor și-a exprimat recunoștința către Guvernul Republicii Turcia pentru asistența umanitară acordată Guvernului Republicii Moldova  și a remarcat necesitatea continuării colaborării, în special, în perioada crizei și, eventual, efectuarea unui studiu cu privire la categoriile de mărfuri exportate, majorarea cotelor la exportul produselor moldovenești pe piața din Turcia.

Atât Ambasadorul Republicii Moldova în Turcia, E.S. Dmitri Croitor, cât și Nail Olpak, președintele DEIK, prezenți la ședință, au apreciat activitatea instituției camerale în susținerea businessului moldovenesc.

Totodată, în cadrul întrevederii s-a discutat despre importanța creării unor platforme on-line de discuții dintre antreprenorii din cele două state. Participanții au reiterat necesitatea schimbului de oferte comerciale, dar și organizarea expozițiilor virtuale, lucru care va dezvolta, în continuare, comerțul dintre țări.

Participanții au convenit să se întrunească și în alte ședințe pentru a discuta despre posibilități de susținere a businessului.

Notă: „Acțiunea este susținută de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova”.

Distribuie acest articol: