Implementarea proiectelor investiționale de eficiență energetică și surselor regenerabile de energie dicutate cu membrii CCI a RM

photo_2023-11-17_12-34-34Membrii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), care implementează proiecte investiționale de eficiență energetică si regenerabile au participat la discuții cu reprezentanții Programului „Abordarea impactului crizei energetice in Republica Moldova” finanțat de UE și implementat  de Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare (PNUD) axate pe mecanismele de finanțare a măsurilor de eficiență energetică și promovarea surselor regenerabile de energie.

Republica Moldova este o țară vulnerabilă din punct de vedere energetic, care nu dispune de resurse energetice proprii și este integral dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică. Respectiv, odată cu scumpirea gazului în luna octombrie 2021,  energia verde a devenit o necesitate stringentă.

Totodată, creșterea excesivă neprevăzută a prețurilor a provocat o reacție în lanț a creșterii prețurilor în toate domeniile, inclusiv la energie electrică, crescând nivelul de sărăcie energetică a populației.

Partenerii de dezvoltare ne oferă posibilitatea să creștem și să îmbunătățim intensitatea energetică.

În cadrul discuțiilor, experții programului au prezentat informații relevante procesului de implementare a instrumentelor de finanțate inclusiv:

  • Împărtășirea experienței cu privire la proiectele implementate de către unitățile economice;
  • Tipurile de finanțare;
  • Mecanismele de finanțare relevante sectoarelor din Republica;
  • Criteriile de selectare a instrumentelor de finanțare;
  • Obstacole și provocări în accesarea finanțării;
  • Barierele întâmpinate în implementarea proiectului;
  • Impactul social și de mediu în implementarea proiectelor;
  • Aspectele de gen.

De asemenea, au fost abordate carențele sistemului de finanțare și implementarea proiectelor de eficientă energetică și energie regenerabila și necesitățile de ajustare a acestora dar și nevoile și așteptările sectorului privat.

Urmare acestei ședințe, participanții vor completa un Chestionar pentru identificarea instrumentelor optime de finanțare pentru proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă pentru întreprinderile din Republica Moldova.

Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.

 

Distribuie acest articol: