La data de 7 aprilie 2023, Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Mihai Bîlba a avut o întrevedere cu E.S. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Turkmenistanului în Republica Moldova cu sediul la Kiev, Toyly Atayev.
În cadrul întrevederii, Mihai Bîlba a prezentat structura și serviciile organizației camerale din Republica Moldova. Cele două părți au efectuat o trecere în revistă a stadiului actual al relațiilor bilaterale și a perspectivelor de dezvoltare a acestora.
De asemenea, la întrevedere a participat și directorul companiei ”Mezhtrans Moldova” SRL – unul dintre cei mai mari producători de produse ecologice ce oferă metode eficiente de protecție a plantelor împotriva dăunătorilor, inclusiv capcane feromonale, care a manifestat interesul de a reveni pe piața turkmenă. De menționat că pînă la pandemia de COVID-19, compania exporta cantități semnificative în Turkmenistan. În prezent, exportul se rezumă la comenzi sporadice de valoare mică.
De asemenea, părțile au convenit asupra necesității fortificării schimburilor comerciale. În acest sens s-a făcut schimb de informații privind categoriile de produse care pot fi exportate și ar prezenta interes pentru ambele state.
Notă: Conform datelor statistice oferite de Biroul Național de Statistica al Republicii Moldova, în ultimii 5 ani exporturile de bunuri din RM către Turkmenistan nu au înregistrat schimbări semnificative, menținând volumul de export aproximativ la același nivel, de cca. 700 mii dolari SUA. Însă, la polul opus, volumul importurilor s-au mărit considerabil, cu peste 1500 de ori în 2021 față de 2017.
Totodată, a crescut și balanța comercială dintre țari, cu peste 1150% în 2021 comparativ cu aceiași perioada față de 2017, însumând cifra de cca. 7,9 milioane dolari SUA.
Cele mai solicitate produse moldovenești pe piața Turkmenistanului sunt: ”Produsele farmaceutice” ce reprezintă cca. 84% din totalul volumelor exportate.
Cca. 74% din totalul de bunuri importate din Turkmenistan reprezintă ”Combustibilii minerali, uleiuri minerale și produse rezultate din distilarea acestora; materiale bituminoase; ceara minerală”. La fel, unul din produsele cele mai importate este și ”Îngrășămintele” – cca. 16%.