Importanța susținerii și dezvoltării forței de muncă din Republica Moldova discutată de Președintele CCI a RM și Ministrul Muncii și Protecției Sociale

????????????????????????????????????

La data de 11 ianuarie 2022, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea s-a întâlnit cu Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari pentru a discuta despre importanța pregătirii și susținerii forței de muncă din țara noastră.

Potrivit președintelui CCI a RM, una dintre direcțiile prioritare ale instituției camerale se referă la formarea resurselor umane pentru sectorul economic, promovând și implementând sisteme eficiente de pregătire și perfecționare a cadrelor.

Pentru realizarea acestui obiectiv, CCI a semnat în 2018 un Acord de cooperare cu ministerul de resort, ce are drept scop elaborarea și implementarea politicilor pe piața muncii. În acest context, pe lângă suportul oferit instituțiilor de învățământ și întreprinderilor antrenate în învățămîntul dual, CCI este un promotor activ al acestei forme alternative în cadrul sistemului de Învătământ Profesional Tehnic și susține aprobarea legii uceniciei. În prezent, CCI este în căutarea a 20 de consorții create între agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează ÎPT dual, pentru a participa la proiectul ”Consolidarea cooperării partenerilor în învățământ profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei de Covid- 19” și a beneficia de granturi în valoare totală de 500.000,00 €.

Totodată, CCI a propus mai multe măsuri de susținere pentru angajații care promovează un mod de viață sănătos, printre care: introducerea tichetelor/voucherelor de sport pentru angajații sectorului privat; introducerea impozitului unic pentru sportivii profesioniști și cluburile sportive; etc.

Cei doi interlocutori au discutat și despre insuficiența forței de muncă, punând accent pe problema antreprenorilor autohtoni care sunt nevoiți să caute și muncitorii, inclusiv și din străinătate. Sergiu Harea consideră important ca acest subiect să fie abordat cât mai curând de organele competente.

La finalul întâlnirii, președintele CCI a dat exemplu de proiectul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA Moldova), în cadrul căruia cinci companii din sectorul privat, membre ale Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova implementează politici prietenoase familiei la locul de muncă pentru circa 5 mii de angajați, dintre care peste 64% sunt tineri cu vârsta de 19-39 ani.

Ministrul Marcel Spatari a salutat inițiativele CCI a RM orientate spre susținerea forței de muncă din țară și s-a convenit organizarea ședințelor pentru a discuta inițiativele.

????????????????????????????????????

Distribuie acest articol: