La 24 septembrie 2024 – Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat prima ședință a Comitetului pentru Antreprenoriat în Sectorul Transporturilor, prezidată de Președintele CCI a RM, Sergiu Harea și Iulian Postică, Președintele Comitetului, dar și Administratorul Asociației Internaționale a Transportatorilor Auto (AITA).
La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), ai Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, asociațiilor profesionale, precum și companiile din domeniul transporturilor.
Constituirea acestui Comitet prin decizia Biroului executiv al CCI a RM, reprezintă începutul unui dialog esențial între autoritățile publice și sectorul privat pe platforma CCI a RM.
La solicitarea membrilor CCI a RM, în cadrul primei ședințe a Comitetului s-au abordat cele mai stringente întrebări ce țin de de eficiența transporturilor, în vederea identificării oportunităților de reducere a barierelor administrative și asigurarea sectorului respectiv cu forță de muncă calificată.
Secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Mircea Păscăluță, a prezentat prioritățile strategice ale Ministerului și inițiativele legislative menite să sprijine sectorul transporturilor, promovând o infrastructură sigură și modernizată în contextul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Roman Laduș și Vasile Raileanu, experți ai Secretariatului Consiliului Economic, au prezentat propunerile de intervenții normative elaborate în baza Hărții obligațiilor și proceselor stabilite prin cadrul de reglementare în domeniul ”Transporturile rutiere și activitățile auxiliare”. Această abordare permite identificarea punctelor critice și a barierelor care pot afecta activitatea transportatorilor. Pe baza acestor hărți, au fost formulate propuneri de intervenții normative menite să îmbunătățească cadrul de reglementare și să sprijine dezvoltarea sustenabilă a sectorului transporturilor.
Acest subiect a generat multiple discuții și propuneri. Respectiv, vor fi organizate pe platforma acestui comitet mai multe ședințe tehnice tematice corespunzător priorităților stabilite. De asemenea, Președintele CCI a RM, Sergiu Harea a propus inițierea unor analize privind impactul economic și financiar a unor intervenții legate de impozitare și facilități.
Iulian Postică, președintele Comitetului și administratorul AITA s-a expus asupra subiectului ce ține de problemele întâmpinate de șoferii de transport internațional, în legătură cu limitarea perioadei de ședere de 90 de zile în cadrul regimului Schengen. Șoferii care operează în Uniunea Europeană se confruntă cu imposibilitatea de a-și continua activitatea după expirarea acestei perioade. Conform regulilor actuale Schengen, cetățenii non-UE, inclusiv șoferii profesioniști, pot rămâne pe teritoriul UE doar 90 de zile într-o perioadă de 6 luni (180 de zile). După expirarea acestui termen, ei trebuie să părăsească teritoriul Uniunii, ceea ce pune presiune asupra activității lor profesionale.
Această problemă afectează semnificativ continuitatea operațiunilor logistice și are repercusiuni economice asupra companiilor care prestează servicii de transport internațional de mărfuri.
Ca răspuns la această situație, în cadrul ședinței s-a decis ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale împreună cu asociațiile din domeniu, să solicite introducerea unui mecanism special din partea UE, pentru a extinde perioada de ședere ceea ce va permite șoferilor din Republica Moldova să transporte mărfuri pe teritoriul statelor-membre UE.
Una dintre prioritățile de dezvoltare pentru transportatori este consolidarea rutelor comerciale durabile și a logisticii digitale. În acest context, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) desfășoară un proiect important care vizează crearea unor conexiuni logistice eficiente între țările din Parteneriatul Estic și Uniunea Europeană.
Ion Lupașco, coordonator al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a prezentat obiectivele acestui proiect, concentrându-se pe oportunitățile pe care le oferă transportatorilor pentru a-și dezvolta rețelele de transport și a îmbunătăți competitivitatea internațională.
NOTĂ: CCI a RM asigură activitatea a 4 Comitete pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie, Prestări servicii, și Transport și a Comitetului pentru Promovarea Învățământului Profesional Tehnic Dual, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a RM, a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/