Marți, 25 aprilie 2017, la Chișinău, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat masa rotundă ,,Învățământul dual: alternativă de pregătire a cadrelor muncitorești calificate’’, care are drept scop crearea condiţiilor favorabile de implementare a învățământului profesional dual cu implicarea efectivă a agenţilor economici și conștientizarea impactului acestuia asupra economiei naționale.
Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a menționat că: “Învățământul dual este o alternativă a învățământului profesional tehnic. Luând exemplu de la germani, care au creat modele de bune practici în învățământul dual, începând cu anul 2014, în baza prevederilor Codului educației și a Ordinului Ministrului Educației nr. 1080 din 20.10.2014, și în țara noastră a fost inițiată experimentarea și pilotarea învățământului dual.
În anul de învățământ 2016-2017, 15 companii din Bălţi, Fălești, Cahul, Ceadîr-Lunga, Chișinău, Hîncești, Nisporeni și Orhei sunt implicate în învățământul dual în colaborare cu 9 școli profesionale. Programele de învățământ dual sunt implementate pentru diferite meserii (9 în anul de studii 2016-2017), fiind instruiți aproximativ 220 elevi. ”
“Un lucru îmbucurător este că în ultima perioadă apar tot mai multe solicitări din partea agenților economici, care manifestă un interes sporit pentru învățământul dual, iar CCI a Republicii Moldova, ca reprezentant al businessului, va pune în discuţie către organele de resort competente aspecte legate de “protejarea agentului economic” implicat în învăţământul dual și promovarea acestuia”, a mai spus Sergiu Harea.
Totodată, președintele CCI a specificat că implementarea învățământului dual în Republica Moldova este posibilă doar în baza parteneriatelor durabile între diferiţi actori. Astfel, în baza Memorandumului cu privire la parteneriat în scopul dezvoltării învățământului profesional tehnic în sistem dual din Republica Moldova, semnat la 14 decembrie 2016 între Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Ministerul Educației al Republicii Moldova și Proiectul GIZ- Reforma structurală în învățământul profesional tehnic din R. Moldova, părțile s-au angajat să contribuire la dezvoltarea unei colaborări eficiente între educație și economie, implementarea, dezvoltarea și promovarea învățământului profesional tehnic prin sistem dual.
La masa rotundă au fost prezenți și reprezentanții Proiectului GIZ- Reforma structurală în învățământul profesional tehnic din R. Moldova, agenți economici și membrii comitetelor sectoriale de pe lângă CCI.
Companiile care au implementat sistemul dual, printre care și DRA Draexlmaier Automotive SRL din mun. Bălți au vorbit despre importanța acestui tip de învățământ și impactul pozitiv asupra întreprinderii dar și elevilor.
Notă: În scopul asigurării formării profesionale în învăţământul profesional tehnic bazată pe competenţe şi racordarea acesteia la cerinţele pieţei muncii, Guvernul a stabilit, prin Strategia de dezvoltare a învățământului profesional tehnic pe anii 2013-2020 și prin Strategia națională de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor pentru anii 2016-2020, în calitate de orientări strategice, dezvoltarea şi pilotarea modelelor de organizare a învăţământului dual în parteneriat cu agenţii economici.
În acest context, se pune baza conceptuală pentru dezvoltarea cadrului legal și normativ privind organizarea și desfășurarea învățământului dual în Republica Moldova.
Astfel, a fost creat un grup de lucru, ce se ocupă de cadrul regulator privind Concepţia de dual şi determinarea funcțiilor și atribuțiile instituțiilor care sunt și vor fi responsabile de organizarea și desfășurarea învățământului dual.
De asemenea, în cadrul Grupului de lucru au fost evidențiate principalele provocări pe termen imediat şi mediu:
- Elaborarea noului Regulament cu privire la organizarea și desfășurarea învățământului dual (prioritar) ce urmează a fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.
- Completarea Codului educației prin extinderea învățământului dual pentru nivelul IV şi V ISCED
- Completarea Codului fiscal prin introducerea facilităților fiscale pentru agenții economici care participă în cadrul învățământului dual (deductibilități fiscale, decontare a cheltuielilor de transport și facilităților privind cazarea și masa gratuite acordate elevilor care frecventează învățământul dual în altă localitate decât cea de domiciliu, indiferent de oferta de educație și formare profesională disponibilă în localitatea de domiciliu). Se propune extinderea deducerii cheltuielilor ordinare și necesare suportate de agenții economici implicați în programe de învățământ dual. După caz, se propune completarea Hotărârii Guvernului nr.144/2014 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la cuantumul şi criteriile de stabilire a cheltuielilor suportate şi determinate de angajator pentru transportul, hrana şi studiile profesionale ale angajatului, prin extinderea deducerilor fiscale inclusiv pentru cheltuielile suportate de agentul economic în cadrul învățământului dual.
- Eficientizarea finanțării învățământului dual prin evaluarea costurilor de formare profesională. În rezultatul acestei estimări, va fi evaluată posibilitatea extinderii formulei de finanțare asupra programelor de învățământul dual prin modificarea Regulamentului privind finanţarea în bază de cost per elev a instituţiilor publice de învăţământ profesional tehnic aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1077 din 23.09.2016.
Ca rezultat al evenimentului de astăzi vor fi organizate întâlniri cu diferite structuri competente pentru a pune în discuţie propunerile agenţilor economici prezenţi la întâlnire.
Informații suplimentare:
Rodica Bivol, manager de programe educaționale
[email protected], tel: 022235294