Miercuri, 14 februarie 2018, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a desfășurat Ședința comună a Comitetului pentru Antreprenoriat de pe lângă CCI. În cadrul evenimentului la care au participat cca 15 membri ai Comitetului pentru Antreprenoriat, reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Direcției Producere și Activitate Economică, Departamentul Instituțiilor Penitenciare și expertul cheie din cadrul Proiectul Uniunii Europene “EUTAP4”, a fost examinat proiectul de lege ”Cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă” și prezentate oportunitățile de afaceri în sistemul penitenciar din Republica Moldova.
În discursul de deschidere a evenimentului, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a reamintit membrilor Comitetului pentru Antreprenoriat, că Camera a preluat Grupul de Lucru 6 “Dezvoltarea pieței muncii”, din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. “În cadrul Grupului de Lucru 6, CCI a lansat o foaie de parcurs cu subiecte ce se referă la ocuparea forței de muncă dar și a relațiilor contractuale dintre angajat și angajator. În acest context, am invitat în cadrul ședinței de astăzi reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care vor prezenta proiectul de lege ”Cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă”, a menționat președintele instituției camerale.
Potrivit Anastasiei Oceretnii, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: “Pe parcursul anului 2016-2017 s-a lucrat intensiv asupra unui nou proiect de lege, privind promovarea ocupării forţei de muncă, proiect așteptat, ținând cont de situația precară de pe piața muncii din Republica Moldova, adică discrepanța dintre cererea și oferta forței de muncă din țară…”.
“Proiectul a fost elaborat în cooperare cu Consilierul de nivel înalt al UE care este în cadrul Ministerului pe care îl reprezint. La fel, în procesul de elaborare a proiectului am analizat cum funcționează și sunt implementate astfel de legi în țările UE și vreau să vă asigur că acest proiect de lege vine în concordanță cu standardele UE și inclusiv, este o prioritate stipulată în planul de acțiuni cu privire la Acordul de Asociere Republica Moldova- Uniunea Europeană ”, a mai spus Secretarul de Stat, care și-a exprimat speranța ca acest proiect să fie votat în Parlament în vara acestui an și să fie implementat cu succes în țara noastră.
În cadrul ședinței a fost prezentă și Iuliana Moga, șef-adjunct al Direcției Producere și Activitate Economică, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, care a prezentat oportunitățile de afaceri în sistemul penitenciar din Republica Moldova.
Conform celor menționate de Iuliana Moga, sistemul penitenciar din țara noastră se află în prezent într-un amplu proces de modernizare. Unul dintre obiectivele majore ale acestuia este reabilitarea și resocializarea deținuților. Astfel, profesionalizarea și responsabilizarea persoanelor private de libertate, prin obținerea de calificări și participarea la activități de producției, sunt intervenții cheie care cresc șansele de reintegrare în libertate.
Deși își desfășoară activitățile în spatele zidurilor închisorilor, ușile lor sunt deschise pentru afaceri, mai spune șef-adjunct al Direcției Producere și Activitate Economică, care a mai menționat că în cele 11 penitenciare din țara noastră, deținuții muncesc în domeniul agricol, construcții , sculptură etc.
La finalul ședinței, participanții au avut ocazia să facă schimb de opinii referitor la procedurile existente de implementare a unor prevederi, incluse în noul proiect de lege și au oferit recomandări atât pentru implementarea cu succes a noului proiect de lege ”Cu privire la promovarea ocupării forței de muncă”, cât și pentru dezvoltarea afacerilor în penitenciare și incluziunea deținuților.