La CCI a RM se desfășoară seminarul dedicat practicilor europene în domeniul Carnetelor ATA

În perioada 25-26 octombrie a.c. reprezentanții Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, a Serviciului vamal și Asociațiile de transportatori participă la seminarul: TAIEX “Carnete ATA pentru admiterea temporară a mărfurilor”, organizat de CCI a RM cu susținerea Comisiei Europene.

La deschiderea seminarului, președintele instituției camerale Sergiu Harea a specificat că încă în 2006, CCI a RM a lansat procesul de promovare a Carnetului ATA în Republica Moldova ca instrument de facilitare a comerțului internațional. Urmare aprobării actelor normative necesare, CCI a fost recunoscută ca membru al sistemului instituțiilor garante și emitente a carntelor ATA de către Camera de Comerţ Internaţională (ICC) şi Federaţia Mondială a Camerelor (WCF). “Acum la distanța de 10 ani, putem vorbi despre un sistem al Carnetelor ATA bine dezvoltat care este tot mai des solicitat de mediul de afaceri și persoanele fizice și care asigură simplificarea procedurilor vamale la trecerea frontierei”, a mai spus Sergiu Harea.

Natalia Calenic, Vicepreședinte CCI a RM a menționat că anul acesta se împlinesc 10 ani de la ratificarea de către țara noastră a Convenției privind admiterea temporară, semnată la Istanbul, la 26 iunie 1990, la care Republica Moldova a devenit parte prin Legea din 5 decembrie 2008.

Vicepreședintele instituției a declarat că în cadrul seminarului va fi discutată practica de activitate a CCI din Ungaria și autorității vamale din Italia privind utilizarea carnetelor ATA. Totodată, în cadrul seminarului se va discuta și despre posibilitatea de automatizare a procedurilor de evidență a Carnetelor ATA și schimb de informații dintre vamă și CCI.

De menționat, că analizând practica internațională privind utilizarea Carnetelor ATA, CCI a RM a propus autorității vamale extinderea aplicabilității Carnetului ATA pentru regimul de tranzit, astfel încât Carnetul să fie acceptat pentru perfectarea și garantarea tranzitului pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, CCI a RM este interesată să preia bunele practici și în acest domeniu în contextul fluidizării traficului prin posturile vamale de frontieră.

Notă: Numărul Carnetelor ATA în anul curent a crescut semnificativ, de la 40 eliberate pe parcursul anului 2015, până la 80 de Carnete, în primele 9 luni ale anului în curs, pentru mărfuri în valoare de peste 7 mln lei.

Carnetul ATA este recunoscut la nivel internațional ca un instrument de facilitare a comerțului. Acesta reprezintă un document internaţional, în baza căruia mărfurile aflate în regim de export temporar și tranzit circulă liber, conform unei proceduri vamale simplificate.

Deținerea Carnetului ATA scutește de necesitatea perfectării declarației vamale și constituirii unei garanții financiare pentru asigurarea taxelor și impozitelor organului vamal.

Carnetul ATA este solicitat cel mai des de companiile şi persoanele care participă la târguri şi expoziţii, oamenii de artă, colective teatrale, muzicieni şi artişti, sportivi, profesionişti din diferite domenii, ce pot circula liber cu echipamentul său profesional, operele de artă sau produsele sale spre/prin peste 75 de state, care fac parte din sistemul ATA.

Pentru mai multe detalii accesați linkul de mai jos:

http://deesci.chamber.md/servicii/carnet-ata/

Distribuie acest articol: