La Chișinău s-a desfășurat Conferința Sectorială Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”

DSC_9438Chișinău, 2 februarie 2023 Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în calitate de membru al Consorțiului Vitivinicol, a organizat astăzi Conferința „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și Oportunitățile de piață”. Conferința s-a desfășurat în cadrul Proiectul „EU4Business: Connecting Companies” (EU4BCC) al Eurochambres, finanțat de către Uniunea Europeană.

Potrivit Președintelui CCI a RM Sergiu HAREA, obiectivele Conferinței sunt de a reuni oficiali guvernamentali de nivel înalt, de rang european și național, Eurochambres, experți sectoriali din UE și naționali, organizații de suport în afaceri și întreprinderi din țările Parteneriatului Estic și statele membre UE, autorități publice, dar și mass-media, la un eveniment comun, pentru a aborda subiecte legate de sectorul vitivinicol.

„Conferința de astăzi este organizată în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, care a reunit în acest an un număr mare de vinificatori ce își expun produsele la standuri separate. Unul din cele mai importante sectoare ale economiei naționale este cel vitivinicol. În jur de 27% din pupulația Republicii Moldova este angajată în acest sector, sau mai bine zis 150 de mii de angajați. Acest sector duce faima țării noastre în cele peste 70 de țări unde avem exporturi de produse vitivinicole. Totodată, sectorul dat este imaginea Republicii Moldova la evenimentele din domeniu, organizate la nivel internațional. Nu este întrevedere la care Moldova să nu meargă cu o sticlă de vin sau de divin. Importanța sectorului vitivinicol ne-a motivat ca împreună cu Eurochambres, al cărei membru este CCI a RM, și cu suportul UE, în cadrul Parteneriatului Estic, să lansăm un proiect pentru a susține acest sector și al integra pe piețe externe, pentru a fi mai competitiv și mai cunoscut. Mulțumesc partenerilor pentru organizarea evenimentului, dar și vinificatorilor autohtoni care au fost deschiși pentru cooperare și internaționalizarea domeniului dat”, a declarat Sergiu HAREA.

Vladimir BOLEA, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Ramura vinificației este una dintre cele mai importante din Republica Moldova. Procesul de dezvoltare este avansat, având un potențial de creștere. Dovada este că au crescut sumele de vânzare precum și ponderea în PIB-ul țării. Dacă în faza inițială exportam vin în vrac la prețuri reduse, astăzi, volumele exportate de vin în vrac este în scădere și livrăm mult mai mult vin îmbuteliat. Vinul de calitate ne-a dus faima peste tot. În prezent, sectorul vinicol constituie 3% din PIB-ul național și 8 la sută din totalul de exporturi. Sperăm că începând cu acest an, vom întreprinde următorul pas pentru a încuraja cooperarea între micii producători de struguri și procesatori. Totodată, în anul curent, nu va mai fi permisă achiziția de struguri de la persoane fizice de pe suprafețe care nu au fost intabulate și înregistrate. MAIA împreună cu ONVV va elabora un proiect amplu de înregistrare și solicităm producătorilor de struguri care dețin soiuri tehnice, să finalizeze procesul de intabulare. Parcelele viticole nu trebuie să fie înregistrate în Registrul Vitivinicol, pentru a cunoaște recolta de struguri, cantitatea și calitatea produselor vitivinicole.”

Viorel GARAZ, Secretar de Stat, Ministerul Economiei: „Am venit din sectorul vitivinicol, un sector avansat, care are pe lângă caracter, și tăria de a depăși cu brio toate provocările vieții pe care le-am văzut în ultimii ani și am luat și niște lecții, pe care vreau să le transpun și în alte sectoare. Unele din acele lecții țin de dezvoltarea pieții locale și diversificarea piețelor de export. Mulțumesc partenerilor din UE și desigur celor din România, ei fiind cei care ne-au întins o mână de ajutor, atunci când aveam embargo din Rusia. Sectorul vitivinicol rămâne mereu în top și ar trebui să creștem și alte sectoare, cum ar fi cel textil, de ce nu și cel IT, fiincă avem capacități și ambiții. Menționez suportul CCI în ceea ce privește penetrarea piețelor noi,  sigur suportul Oficiului Național al Viei și Vinului, fiind implicați în totalitate în acest domeniu, dar și al Ministerului Agriculturii, care au fost cei mai aproape de vinificatori. Nouă nu ne rămâne decât să depunem efort pentru a dezvolta economia națională și a crea metode de succes, nu doar în sectorul vitivinicol, dar și alte ramuri.”

Adam GRODZICKI, Șef adjunct al secției operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova: „Proiectul EU4BCC oferă suport crucial pentru companii, fiindcă pandemia a afectat sectorul vitivinicol. Proiectul vrea să ajute companiile din țările partenere să exporte pe piața UE. Aceste facilități vin și cu unele obligații, care sunt o provocare pentru companii, dar acesta e rolul EU4BMoldova, care abordează aceste provocări și ele sunt rezolvate cumva pe teren. Știm că 3 din țările Parteneriatului Estic au primit perspectivă europeană, iar 2 statut de candidat. În acest context, este foarte important pentru a continua cooperarea, atât cu companiile din UE, dar și în regiune. De aceea, eu cred că proiectul a venit la momentul potrivit. În ceea ce privește provocările, schimbarile climaterice pentru vinificatori contează, de aceea trebuie să luăm lecții importante cum să avem o industrie vitivinicolă rezistentă. Vă urez dicuții interesante și o perioadă în care să puteți crea alianțe rezistente și relații benefice.”

Conferința a constituit o bună platformă de discuții, care a reunit beneficiarii proiectului EU4BCC. Aceștia au raportat principalele realizări și progrese și au prezentat rezultatele activităților implementate în cadrul proiectelor.

Participanții au avut ocazia de a discuta despre provocările și oportunitățile sectorului vitivinicol, iar experții în domeniu, au împărtășit rezultatele cercetărilor la zi și au informat despre noile tendințe și cerințe ale pieței.

La evenimentul organizat în format atât online cât și offline, au participat peste 150 de persoane, atât din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Ukraine), cât și reprezentanți din UE (Belgia, Bulgaria, Croatia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lithuania, Luxembourg, Polonia, Portugalia, România, Spania, și desigur Republica Moldova).

Conferința s-a încheiat cu o sesiune de întrebări/ răspunsuri și networking.

Evenimentul poate fi urmărit aici- https://bit.ly/3WY36oL

Vă reamintim că Programul de afaceri al evenimentului național „Fabricat în Moldova” va continua pe parcursul zilelor de 1- 4 februarie și poate fi urmărit aici- https://bit.ly/3JtaCom

Notă: Proiectul EU4BCC a acordat 59 de granturi în valoare de 60 000 euro fiecare, pentru organizarea a un șir de activități pentru BSO-urile și IMM-urile din țările Parteneriatului Estic și din statele membre ale UE, precum B2B Matching, Twinnings și vizite de studiu, după cum urmează: Sectorul agricultură organică; Sectorul vitivinicol; Sectorul turismului; Sectorul textil; Industria creativă.

Obiectivele Proiectului sunt dezvoltarea unor modele de creștere economică durabilă și echitabilă în țările Parteneriatului Estic, care pot genera mai multe investiții, îmbunătăți condițiile socio-economice și oferi noi oportunități de angajare pentru cetățeni, de fortifica colaborarea cu organizațiile de suport în afaceri (BSO), de a spori internaționalizarea IMM-urilor, capacitățile de export și accesul la noi piețe, creșterea exportului către țările UE.

 

 

Distribuie acest articol: