La Chișinău a fost lansat mecanismul de compensare a cheltuielilor antreprenorilor implicați în învățământul dual

1Ministerul Educației și Cercetării (MEC) împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), alături de alţi parteneri, au lansat astăzi mecanismul de compensare a cheltuielilor antreprenorilor implicați în învățământul dual.

Mecanismul este prevăzut de Legea cu privire la învățământul dual, aprobată anul trecut, şi include compensarea, din bugetul de stat, a cheltuielilor agenților economici implicați în învățământul dual. Valoarea compensației ar putea constitui cel mult 50 la sută din cheltuielile suportate de agenți economici pentru organizarea și realizarea învățământului dual.

„Mecanismul va fi un catalizator în dezvoltarea mediului de afaceri din țara noastră şi va spori numărul elevilor care vor activa în companii, numărul studenților care vor prelua experiențele practice și competențele necesare pentru piața muncii. Pe parcursul ultimilor ani peste 100 de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Evoluția învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale. Este foarte important să conștientizăm că în învățământul dual, 70% din timpul de studiu te afli la companie. Aici înveți să fii parte a colectivului, să te organizezi, astfel încât să aduci plusvaloare companiei, societății și, totodată, să crești în cadrul acestei companii. Acest parcurs va oferi perspective mari  în Republica Moldova”, a menționat Sergiu Harea, preşedintele CCI.

Potrivit ministrului Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, la nivelul învățământului profesional tehnic această formă de învățământ s-a dovedit a fi una foarte benefică atât pentru elevi, cât și pentru viitorii angajatori ai elevilor. „Astfel, asigurăm și o instruire de calitate, dar și oferim mai mari șanse de plasare în câmpul muncii”, susţine ministrul.

Mecanismul de compensare a cheltuielilor antreprenorilor implicați în învățământul dual va fi implementat de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Camera de Comerț și Industrie și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Pentru anul curent, în acest scop sunt prevăzute zece milioane de lei (500 de mii de euro).

Formularul privind depunerea cererii de compensare a cheltuielilor unităților în învățământul dual poate fi accesat pe site-ul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului –  https://www.oda.md/ro/invatamant-dual.

Învățământul dual este o formă alternativă de organizare a învățământului profesional tehnic, care se bazează pe un parteneriat dintre instituțiile de învățământ profesional tehnic, autoritățile publice și mediul economic. Instituția de învățământ profesional tehnic asigură instruirea teoretică a elevilor, necesară pentru exercitarea calificării, iar unitatea/agentul economic asigură formarea practică a elevului. În prezent, în ţară sunt peste o mie de elevi înmatriculați la studii în instituțiile de învățământ profesional tehnic la programe de formare profesională prin învățământ dual.

Distribuie acest articol: