În perioada 21-22 septembrie 2017, la Chișinău se desfășoară Conferința ştiinţifico-practică internaţională „Dezvoltarea relaţiilor comerciale din perspectiva integrării economice a Republicii Moldova în circuitul economic internaţional”. Evenimentul este organizat de către Universitatea Cooperatist- Comercială din Moldova, Institutul Național de Cercetări Economice în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, Camera de Comerț și Industrie a RM, proiectul EEN (Rețeaua Europeană a Întreprinderilor) ș.a.
În discursul de deschidere a evenimentului, Sergiu Harea, președintele Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a declarat că instituția camerală a fost și este în continuare implicată activ în procesul de integrare economică europeană a Republicii Moldova. Astfel, atât la etapa negocierii, cât și implementării Acordului de Asociere și regimului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE, pe platforma Camerei și a filialelor noastre din regiuni, au fost organizate multiple ședințe de informare a mediului de afaceri privind noile facilități și cerințe la import- export, precum și aspecte ce țin de calitatea mărfurilor conform standardelor europene.
„Indicii economici și financiari, în țara noastră, necesită o analiză foarte detaliată și complexă. Consider, că un rol important în analiza tendințelor în evoluția economică poate fi atribuit mediul academic, de știință, iar o atenție sporită necesită a fi acordată modernizării, aplicării inovațiilor și atragerii investițiilor în economia RM. În acest context, sunt convins că în rezultatul Conferinței de astăzi vor fi identificate soluții eficiente pentru dezvoltarea procesului ireversibil de integrarea RM în economia globală, iar noi ca instituție camerală vom contribui și în continuare, la implementarea standardelor internaționale și reprezentarea intereselor mediului de afaceri din Moldova”, a mai menționat Sergiu Harea.
Potrivit Larisei Șavga, rectorul UCCM, în cadrul evenimentului vor fi diseminate şi validate rezultatele cercetărilor ştiinţifice privind situaţia în domeniul comerţului şi concurenţei, sectorului cooperativelor, priorităţile de dezvoltare a acestor domenii, obținute în cadrul proiectului instituţional de cercetare aplicativă „Dezvoltarea comerţului interior şi a cooperaţiei de consum în contextul integrării economice a Republicii Moldova în spaţiul comunitar european”.
În cadrul sesiunilor plenare, Natalia Calenic, vicepreședintele CCI a RM a vorbit despre „Dinamizarea evoluției comerțului exterior în contextul oportunităților regimurilor comerciale oferite”.
În cadrul conferinței de astăzi au fost prezente cadre didactice, de cercetare, autorități publice, reprezentanţi ai mediului de afaceri și studenţi atât din ţară, cât şi de peste hotare.