Mărfuri în valoare de peste 14 mln. lei exportate temporar cu Carnetul ATA, în anul 2018

ATA-Carnet-LogoPe parcursul anului 2018, tot mai mulți agenți economici s-au adresat la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova pentru a obține Carnetul ATA, ce permite vămuirea exportului temporar de mărfuri conform unei proceduri simplificate.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, care substituie declarația vamală, garanția financiară și permite tranzitarea în regim simplificat (cu reducerea timpului și costurilor), teritoriul a 78 de state- membre ale sistemului internațional ATA (Temporary Admission/Admission Temporaire).

Potrivit datelor statistice în anul 2018, numărul carnetelor ATA eliberate de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-a majorat considerabil și a constituit 118 Carnete ATA cu 50 mai mult decât în anul 2017, ceea ce denotă interes sporit față de acest instrument de facilitare a comerțului.

Potrivit experților instituției camerale, valoarea mărfurilor pentru care a fost utilizat carnetul ATA a constituit peste 14 mln lei. Beneficiarii Carnetelor ATA au fost agenții economici, participanți ai expoziţilor, evenimentelor culturale, care au exportat decoraţii şi recuzită teatrală, mostre pentru expoziţii (îmbrăcăminte, încălţăminte, utilaj, echipament, mobilă), animale şi echipament sportiv în România, Germania, Franţa, Spania, Italia, Turcia, Rusia, Ucrainaş.a

Carnetul ATA, este pus la dispoziția agenților economici de către CCI a RM, care este instituție emitentă și garantă a Carnetelor, membră a lanțului internațional de garanție, gestionat de Camera de Comerț Internațională.

Conform sistemului internațional ATA, CCI a RM garantează respectarea regimului vamal de admitere temporară și oferă agenților economici și persoanelor fizice posibilitatea de a traversa frontier mai simplu și fără cheltuieli suplimentare.

Informații suplimentare: nr. de tel. 022 23-88-60, e-mail ata@chamber.md sau https://chamber.md/informatii-generale/

Distribuie acest articol: