Într-o economie de piață, businessul este cel care creează locuri de muncă pentru cetățeni, iar statul la rândul său, are obligația de a crea toate condițiile necesare, pentru ca antreprenorii să nu întâmpine bariere, acesta a fost mesajul cu care a venit Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), la ședința Grupului de Lucru nr. 6 „Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM.
„În ultimele decenii, am asistat la schimbări semnificative în societatea noastră, iar piața muncii nu face excepție. Factorii care au influențat declinul populației sunt reducerea natalității (în 2022, în Republica Moldova s-au născut cu 2,4 mii copii mai puțin decât în anul 2021), cât și migrația masivă.”, a subliniat președintele CCI a RM.
De asemenea, Sergiu Harea a menționat că motivul care determină tineretul apt de muncă să emigreze nu se reduce doar la nivelul salariului, dar și la un loc de muncă care să le ofere siguranță și confort psihologic. Eforturile pentru echilibrul între viața profesională și viața personală devin tot mai importante, iar nevoile angajaților se schimbă. Familia reprezintă fundamentul societății, iar sprijinirea angajaților în menținerea unui echilibru sănătos între viața de familie și carieră este esențială pentru bunăstarea lor și succesul organizațional.
Implementarea politicilor prietenoase familiei este o strategie de creare a unei situații de câștig bilateral, obținând eficiență organizațională și starea de bine a angajaților. Aceste inițiative vor ajuta sectorul privat în stimularea implicării echitabile a părinților în creșterea și îngrijirea copiilor și la eficientizarea reconcilierii vieții profesionale cu cea personală.
Politicile prietenoase familiei sunt esențiale pentru a răspunde la schimbările demografice rapide și a susține familiile să aibă numărul dorit de copii. Implementarea acestora la locul de muncă are beneficii atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Implementarea acestor inițiative motivează angajații, determinându-i să fie mai dedicați pe de o parte, iar pe de altă parte, aduce rentabilitatea investiției pentru afacere. UNFPA, alături de alte agenții ale ONU, Parlament și Guvern, Camera de Comerț și Industrie și alte parteneri va continua să acorde prioritate nevoilor familiilor, femeilor și bărbaților în atingerea fertilității dorite și echilibrului dintre viața profesională și personală”, a declarat Reprezentanta Rezidentă a Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, Nigina Abaszada.
Despre schimbările legislative privind politicile prietenoase familiei la locul de muncă, ne-a vorbit deputata Parlamentului Republicii Moldova, Marina Morozova: „Odată cu implementarea acestor legi a devenit mult mai ușor pentru noi părinții să îmbinăm viața de familie cu cea profesionala. Cifrele arata ca femeile care au mai mulți copii sunt mai puțin prezente în viața economică, rata de participare a lor este de 48 la sută, pe când, femeile care nu au copii este de 61 la sută. Aceste cifre ne demonstrează că, noi, femeile și bărbații, părinții avem nevoie de suport continuu pentru a reveni mai ușor în câmpul muncii. La nivel legislativ am adoptat o serie de legi care vine să ajute părinții, acel proiect de lege care oferă femeilor dreptul să-și continue activitatea după concediu de maternitate.”
Despre importanța serviciilor alternative la locul de muncă și politicile prietenoase familiei a relatat și Felicia Bechtoldt, Secretară de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale: „Datele preliminare ale Biroului Național de Statistică ne arată o creștere de 3.4 puncte procentuale a ratei de activitate a femeilor doar într-un singur an – de la 38.7% în trimestru III 2022 la 42.1% în trimestru III 2023. Dacă facem o comparație cu anii precedenți, noi nu am avut o astfel de creștere în ultimii ani. Acest fapt se datorează că am introdus aranjamentele flexibile de muncă în Codul Muncii și posibilitatea de a primi indemnizația de îngrijire a copilului doar într-un singur an în valoare de 90% din salariul părintelui”.
Guvernul a promovat printr-o hotărâre de guvern un regulament cu privire la crearea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv la locul de muncă. Ministerul Muncii și Protecției Sociale îndeamnă angajatorii să deschidă servicii de îngrijire pentru copii la locul de muncă.
Astfel, CCI va colabora îndeaproape cu autoritățile competente și cu părțile interesate pentru a promova adoptarea și implementarea unui cadru normativ, elaborarea căruia este în curs. Prin urmare, urmează să avansăm cu mai multe activități, inclusiv certificarea companiilor private care dezvoltă locuri de muncă prietenoase familiilor.