Astăzi, 28 februarie 2024, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în colaborare cu Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău, au organizat o sesiune de instruire dedicată modernizării învățământului profesional dual prin utilizarea instrumentelor digitale. Evenimentul a reunit un grup de maiștri instructori din diverse unități economice implicate în învățământul profesional dual, cu scopul de a dezvolta abilitățile necesare pentru a adapta procesele educaționale la cerințele epocii digitale.
În cadrul sesiunii, maiștriii instructori din unitățile economice au fost familiarizați cu diverse instrumente digitale, precum și cu utilizarea platformelor online și a rețelelor de socializare pentru promovarea programelor de învățământ și comunicarea eficientă cu elevii.
La deschiderea oficială a evenimentului, a venit cu un cuvânt de salut, Șeful Direcției de Învățământ Profesional Tehnic din cadrul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Silviu Gîncu, Elena Movileanu, Șefa Secției de Învățământ Dual din cadrul CCI a RM, precum și Directorul interimar al Centrului de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale, Andrei Ciobanu.
Silviu Gîncu a subliniat importanța modernizării învățământului profesional dual în contextul actual al dezvoltării tehnologice accelerate. Șeful Direcției de Învățământ Profesional Tehnic a evidențiat rolul esențial pe care îl joacă utilizarea instrumentelor digitale în îmbunătățirea calității procesului educațional și în pregătirea elevilor pentru cerințele pieței muncii moderne. De asemenea, a reiterat angajamentul Ministerului Educației și Cercetării în sprijinirea inițiativelor care vizează creșterea eficienței și relevanței învățământului profesional dual.
Elena Movileanu a adus în discuție importanța colaborării între mediul de afaceri și sistemul educațional în promovarea învățământului profesional dual. Șefa Secției de Învățământ Dual a subliniat beneficiile pe care le aduce această colaborare atât pentru elevi, care au oportunitatea de a acumula cunoștințe și experiență practică în domeniile lor de interes, cât și pentru companii, care pot contribui la formarea resurselor umane calificate și adaptate nevoilor pieței.
Andrei Ciobanu, a evidențiat importanța utilizării instrumentelor digitale în învățământul profesional dual poate contribui semnificativ la pregătirea elevilor pentru provocările și oportunitățile viitoare din domeniul tehnologic și al informaticii.
Pe parcursul zilei, participanții au avut oportunitatea să își îmbunătățească competențele în utilizarea formularelor digitale pentru colectarea datelor relevante și evaluarea performanței elevilor și a programelor de învățământ dual grație formatorului Olga Jumbei, liderul grupului de lucru digital – promovarea digitalizarii IT în cadrul Comitetului pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual.
Această sesiune de instruire reprezintă un pas important în direcția modernizării învățământului profesional dual din Republica Moldova și în creșterea adaptabilității acestuia la cerințele unei societăți digitale în continuă evoluție.
Această activitate are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).