Marți, 14 martie 2023, membrii Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-au întrunit în ședință pentru consultarea proiectului de lege ce presupune modificarea Legii nr.105/2003 privind protecția consumatorilor.
Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, instituția camerală acordă o atenție sporită membrilor săi, organizînd cu regularitate dialoguri pentru a aborda cele mai stringente probleme.
„Proiectul pentru modificarea Legii nr.105/2003 privind protecția consumatorilor, va afecta activitatea majorității comercianților, ori legea respectivă stabileşte bazele juridice pentru protejarea de către stat a persoanelor în calitatea lor de consumatori şi cerințe care trebuie respectate de mediul de afaceri atunci cînd plasează pe piață produse sau servicii, sau atunci cînd examinează plîngerile consumatorilor. Astfel, CCI susținînd transpunerea directivelor europene, invită antreprenorii să se expună vizavi de pregătirea lor pentru a pune în aplicare noile cerințe și proceduri”, a spus Sergiu Harea.
Președintele CCI a mai menționat că Centrul de Mediere sau Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova oferă soluții viabile și efective pentru soluționarea alternativă a litigiilor comerciale prin mediere și arbitraj, parvenite între reprezentanții mediului de afaceri. Totodată, CCI este printre puținii care prestează servicii de expertiză extrajudiciară pentru stabilirea deficiențelor apărute la produsul vîndut, serviciul prestat prin expertiza tehnică în conformitate cu legea privind protecția consumatorilor.
„Serviciile de expertiză sunt accesibile în toate regiunile țării, prin intermediul celor 10 filiale ale CCI și sunt oferite de către 100 de experți care dispun de calificări profesionale și experiență în domeniu” a declarat Sergiu Harea.
În cadrul ședinței, a fost prezentat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.105 privind protecția consumatorilor și puse în discuție principalele modificări.
La discuție au participat agenți economici din domeniul comunicațiilor electronice, reprezentanți ai rețelelor de comerț a electrocasnicelor și reprezentanții comerțului electronic, reprezentanții Centrului de Mediere al CCI, precum și consumatori.
Toate întrebările adresate de participanți în cadrul ședinței vor fi înaintate spre considerare ministerului responsabil.
Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor, marcată anual la 15 martie, tema pentru anul 2023 fiind „Responsabilizarea consumatorilor cu privire la tranziția la energie curată”.