Oportunitățile și beneficiile pe care le oferă învățământul dual discutate în cadrul unei conferințe naționale la Chișinău

1Oportunitățile și beneficiile pe care le oferă învățământul dual atât pentru tineri, cât și pentru companii, au fost discutate astăzi, 11 aprilie 2024, în cadrul conferinței naționale dedicate organizării și dezvoltării învățământului dual în Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), cu suportul Asociației Educație pentru Dezvoltare.

La conferință au participat cca 150 de reprezentanți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic din țară, parteneri de dezvoltare, agenți economici și companii.

În cadrul evenimentului, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a menționat: „Ne bucurăm că tot mai multe companii înțeleg beneficiile învățământului dual care permite ca elevii să aibă o pregătire bună și relevantă pentru a se încadra, ulterior, în companie. Iar pentru noi este important să ne asigurăm că acele competențe care sunt dezvoltate în instituția de învățământ sunt relevante pentru piața muncii”.

„MEC este convins de potențialul învățământului dual, care reprezintă o oportunitate de creștere a sistemului educațional. La locul de muncă studentul deprinde competențele necesare, cu accent pe practică”, a adăugat ministrul care i-a îndemnat pe tinerii care aleg să meargă în școli profesionale sau colegii, să opteze pentru invatamant dual.

În anul curent, în învățământul dual vor fi încadrați 2000 elevi, față de 1000 câți au fost în 2023. Anul trecut, companiile au primit compensații din bugetul de stat în valoare totală de 3,5 milioane de lei pentru costurile alocate pentru învățământul dual.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, instituția camerală promovează și implementează sisteme eficiente de pregătire și perfecționare a cadrelor și învățământul dual. Astfel, CCI îndeamnă antreprenorii să se implice în învățământul dual, care, cu siguranță, va spori numărul elevilor ce vor activa în cadrul companiilor autohtone, numărul elevilor care vor prelua experiențele practice și competențele necesare pentru piața muncii. Pe parcursul ultimilor ani, un număr tot mai mare de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Acest lucru demonstrează un interes crescând și o dorință reală din partea mediului de afaceri de a contribui activ la pregătirea viitoarei generații de profesioniști.

Sergiu Harea a mai declarat: „Avem o creștere cu 40 % în raport cu anul trecut a solicitării din învățământul dual. Învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale. În ultimii ani s-au făcut investiții de peste 1 milion de euro din partea partenerilor externi în echipamente moderne”.

La rândul său, Guido Beltrani, Director al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova (SDC) a menționat: „Educația și formarea profesională este o componentă de bază a cooperării SDC. Învățământul dual face parte din ADN-ul sistemului educațional elvețian, unde se înregistrează cea mai mică rată de șomaj din Europa în rândul tinerilor. La moment, SDC oferă suport pentru implementarea a două proiecte în domeniul învățământului profesional tehnic de care vor beneficia mii de tineri din Moldova”.

Prezent la eveniment, Vladimir Fonari, managerul componentei pe educație a proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova” finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției a remarcat colaborarea strânsă cu MEC și CCI în vederea promovării învățământului dual în țară. Vladimir Fonari s-a referit și la accesul grupurilor vulnerabile, notând că învățământul dual este un instrument de integrare a elevilor din grupurile vulnerabile în piața muncii.

În cadrul conferinței, participanții au avut posibilitatea să participe la discuții privind dezvoltarea învățământului dual, vorbind despre experiențele proprii.

Distribuie acest articol: