Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) a organizat o serie de întâlniri cu membrii CCI la nivel local, cu scopul promovării politicilor prietenoase familiei la locul de muncă adoptate de către sectorul privat. În total, în luna septembrie au avut loc trei asemenea ședințe.
Ședințele au fost organizate cu suportul filialelor Bălți, Ungheni și Găgăuzia ale CCI și s-au desfășurat în format mixt, cu prezență fizică a membrilor CCI din municipiul Bălți, Ungheni și Ceadîr-Lunga și prezența online a membrilor camerei din întreaga țară. În total, la ședințe au participat peste 100 de membri ai CCI.
În cadrul ședințelor, coordonatoarea proiectului UNFPA Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest şi Moldova Nelea Rusu a prezentat participanților conceptul unui loc de muncă prietenos familiei.
Un loc de muncă prietenos cu familia își propune să sprijine toți angajații să combine cu succes responsabilitățile de muncă cu responsabilitățile lor familiale și de îngrijire, prin crearea unei culturi și a unui mediu de lucru care să îi susțină oferindu-le sprijin practic și consultativ.
Totodată, companiile campioane care participă în această fază a proiectului Panilino, Asena Textil și Orange Moldova, în același timp și membrii instituției camerale, au relatat experiența proprie de implementare a politicilor prietenoase familiei.
Sergiu Harea, președintele CCI a accentuat importanța adoptării pentru mediul de afaceri, a unor astfel de politici și instrumente, care pe de o parte să permită angajaților din companii să-și îmbunătățească situația economică și calitatea vieții, iar pe altă parte, să ofere companiilor posibilitatea de a-și menține angajații săi loiali în câmpul muncii. Beneficiind de măsuri active din partea angajatorului în acest domeniu, angajatul se concentrează pe deplin asupra muncii, având asigurată stabilitatea familiei sale.
„Ediția curentă a „Galei Businessului Moldovenesc”, organizată anual de CCI a RM, a venit cu o premieră la capitolul politicilor prietenoase familiei la locul de muncă. Astfel, 5 companii din sectorul privat, membre ale CCI a RM (Panilino, Asena Textil, Linella, Orange, Premier Energy Distribution), au primit mențiuni speciale pentru angajamentul ferm în asigurarea echilibrului între viața de familie și cea profesională a angajaților, prin promovarea activă a politicilor prietenoase familiei la locul de muncă”, a specificat Sergiu Harea.
Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă a UNFPA Moldova a subliniat importanța extinderii colaborării cu sectorul privat la nivel local, un element important în consolidarea Rezilienței Demografice a Republicii Moldova: ,,Prin intermediul unor astfel de evenimente și dialoguri, dorim să explorăm oportunitățile de continuare a cooperării cu sectorul privat la nivel local, pentru a extinde oportunitățile și șansele femeilor și bărbaților angajați din țară să își echilibreze responsabilitățile familiale și cele de serviciu”.
Membrii CCI și-au exprimat interesul față de conceptul politicilor prietenoase familiei la locul de muncă și intenția de a se implica în activitățile viitoare ale proiectului.
Reiterăm că în cadrul proiectului regional Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest şi Moldova, UNFPA Moldova în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova implementează pilotarea unui model de loc de mună prietenos familiei de către 5 companii din Republica Moldova: Î.M. Orange Moldova S.A, S.C. Panilino SRL, ICS Premier Energy Distribution SA, Asena Textil SRL și Linella SA.