Peste 120 de agenți economici din Republica Moldova și Turcia au participat la Simpozionul ”Noi orizonturi în ameliorarea cooperării economice între Turcia și Moldova”

Peste 120 de agenți economici din Republica Moldova și Turcia au participat la Simpozionul ”Noi orizonturi în ameliorarea cooperării economice între Turcia și Moldova”, organizat astăzi la Chișinău de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM).

În cadrul evenimentului, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a menționat că asemene evenimente sunt necesare pentru dezvoltarea economică a ambelor state. “Prin organizarea unei manifestări de acest gen ne-am propus să consolidăm relaţiile comercial-economice bilaterale, să prezentăm oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova, să promovăm produsele şi serviciile întreprinderilor moldoveneşti pe piaţa Turciei şi vice-versa, să creăm noi platforme de cooperare eficientă între reprezentanţii business-ului din Turcia şi Republica Moldova.

Turcia a fost şi s-a menţinut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. Turcia rămâne a fi o piaţă atractivă pentru Republica Moldova, fapt demonstrat şi de prezenţa mediului de afaceri autohton la reuniunea de astăzi.

Deşi se înregistrează aceste tendinţe pozitive, este clar că potenţialul de colaborare comercial- economic existent între cele două ţări nu este valorificat pe deplin, în acest sens fiind necesare eforturi comune şi susţinute pentru crearea condiţiilor optimale necesare dezvoltării armonioase, în concordanţă cu normele şi standardele europene, a relaţiilor de afaceri între companiile din Turcia şi Republica Moldova”.

Sergiu Harea a mai declarat că CCI a RM are semnate 10 acorduri de colaborare cu instituțiile camerale și organizații de suport al businessului din Turcia, precum și au organizat numeroase evenimente, cum ar fi expoziții, forumuri, Programul “Misiunea Cumpărătorului” etc.

Prezent la eveniment, Ministrul economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a salutat organizarea unui eveniment de amploare, care vine cu propuneri pentru dezvoltarea mediului de afaceri și cel interstatal pe platforme economice și sociale. Chiril Gaburici a notat rezultatele obținute de țara noastră în ultima perioadă, privind reformele economice demarate, Acordul de liber schimb semnat cu Turcia, și negocierile privind extinderea și diversificarea cotei pentru exportul de produse moldovenești pe piața turcă.  Totodată, ministrul a accentuat că au fost create un șir de facilități și condiții optime pentru mediul de afaceri și pentru stabilizarea economică a țării.

”Apreciem interesul investitorilor turci în ceea ce privește climatul investițional al Republicii Moldova. Conlucrăm pentru atragerea investițiilor turcești și în sectorul agroalimentar și dezvoltarea rurală a țării. Totodată, vreau să menționez și interesul agenților economici autohtoni de a exporta bunuri pe piața turcă. În acest context, partea moldovenească dorește extinderea cotelor existente în Acordul de liber schimb între țările noastre, precum și negocierea altor cote suplimentare”, a menționat Chiril Gaburici.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a vorbit despre semnarea recentă a unui nou contract cu partea turcă privind dezvoltarea infrastructurii drumurilor și o colaborare eficientă. ”Chiar ieri a fost semnat un contract foarte important pentru noi cu o companie din Turcia, privind construcția unui tronson de peste 37 km. Această porțiune de drum asigură accesul spre Portul Internațional Liber Giurgiulești și țările bazinului Mării Negre. De asemenea, vreau să mulțumesc pentru asistența tehnică și financiară acordata Moldovei prin intermediul Agenției de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA), care timp de 25 de ani a realizat peste 350 de proiecte bilaterale si regionale, prin care au fost acordate 33 milioane dolari USD, pentru dezvoltarea unor domenii precum, sănătate, educație, mediu, și altele” a notat Chiril Gaburici.

În final, ministrul a specificat că organizarea acestui simpozion, de către Camera de Comerț și Industrie a Republici Moldova și Academia de Studii Economice a Moldovei, în parteneriat cu Fundația pentru Cercetări Economice din Turcia, va avea un impact pozitiv în vederea stabilirii unor noi contracte investiționale, va facilita schimbul de experiență moldo-turc, pe diverse domenii, inclusiv academic, precum și va impulsiona colaborarea bilaterală dintre Republica Moldova și Turcia.

Gurol Sokmensuer, Ambasadorul Republicii Turcia în Republica Moldova a dat asigurări că va oferi tot suportul necesar pentru o cooperare bilaterală eficientă.

În cadrul simpozionului a fost prezentat “Profilul economic al Turciei, potențialul de cooperare cu Republica Moldova”; “Profilul economic al Republicii Moldova, potențialul de cooperare cu Turcia”; “Oportunități de investiții și stimulente în UTA Găgăuzia”; “Procedura medierii și arbitrajului internațional- căi alternative de soluționare a litigiilor pentru mediul de afaceri”; “Învățământul dual- formă alternative de organizare a învățământului professional tehnic în RM”; “Experiența  RM în implementarea acordului OMC de facilitare a comerțului”.

De asemenea, Agenția de Investiții a Republicii Moldova a vorbit despre “Climatul de afaceri al Republicii Moldova”.

Evenimentul s-a încheiat cu întrevederi B2B.

Conform datelor oficiale prezentate de Agenția Servicii Publice, în prezent, în Republica Moldova activează 1306 întreprinderi cu capital turcesc în valoare de 418,63 milioane de lei, Turcia clasându-se pe locul trei după numărul de întreprinderi.

Distribuie acest articol: