Peste 70 de membri ai CCI au avut un dialog constructiv cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

DSC_1909La data de 29 septembrie 2021, peste 70 de membrii ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la discuții cu Viorel GHERCIU, Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, privind ”Evaluarea situației anului agricol 2021 pentru agricultura din Republica Moldova – perspective pentru viitor”.

Potrivit lui Sergiu HAREA, președintele CCI a RM, membrii Camerei din domeniul agriculturii, au fost invitați la discuții privind problemele cu care se confruntă dar și prioritățile ministerului.

„Pe platforma Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură de lângă CCI a RM, Camera a organizat mai multe discuții de interes sporit pentru reprezentanții sectorului agricol, pe subdomenii specifice, inclusiv dedicate agriculturii ecologice. De asemenea, în condiții de criză, CCI a promovat intens reglementarea de stat a relațiilor dintre furnizorii de produse alimentare și rețele de supermarketuri. În special accentuând importanța prezenței produselor alimentare provenite din lanțul alimentar scurt (cel puțin 50%) din lungimea liniară a raftului magazinelor. Astăzi dorim să discutăm și alte probleme cu care se confruntă antreprenorii din acest sector, ca ulterior, împreună cu ministerul să putem veni și cu soluții eficiente”, a menționat Sergiu HAREA.

Viorel GHERCIU a declarat în cadrul evenimentului: „Ministerul Agriculturii are obiective ambițioase pentru dezvoltarea sectorului, printre care: majorarea fondului de subvenționare, (ieri deja a fost aprobată majorarea fondului de subvenționare pentru anul curent cu cca 400 milioane de MDL); reabilitarea sistemelor de irigare; promovarea produselor autohtone; stabilirea unei cote unice la TVA; atragerea investițiilor în zonele rurale”.

Spartac CHILAT, președintele Comitetului pentru Agricultură de lângă CCI a reiterat importanța susținerii agricultorilor în perioada de criză pandemică, menționând importanța cooperării dintre antreprenori și organele competente.

În cadrul dialogului, participanții au adresat întrebări care necesită sprijinul autorităților dar au venit și cu propuneri în vederea stabilirii unui mediu favorabil dezvoltării afacerilor atât în aspect de reglementare, cât și prin intermediul măsurilor stimulatorii și facilitare, instrumentelor și programelor de suport dedicate.

Astfel, printre subiectele discutate astăzi se enumeră: subvenționarea la hectar; egalarea TVA la achiziție si vânzare; măsuri de susțiere pentru agricultori; prezența pe piața internă, etc.

De asemenea, toate propunerile înaintate în cadrul evenimentului vor fi sistematizate și expediate de CCI către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Vă reamintim că CCI a RM oferă o platforma de discuții dintre sectorul privat și autoritățile publice pentru examinarea problemelor actuale și elaborare de propuneri pentru crearea unui mediu de afaceri  prosper și competitiv și dezvoltarea Economiei Naționale a Republicii Moldova.

Pentru a vedea evenimentul, accesați link-ul https://bit.ly/3F3PzV1

 

Distribuie acest articol: