Politicile orientate spre susținerea angajaților și angajatorilor, discutate în cadrul Grupului de lucru nr. 6 „Dezvoltarea Pieței Muncii”

DSC_2500La data de 18 noiembrie curent, reprezentați ai sectorului public, mediului asociativ și mediului de afaceri au participat la ședința Grupului de lucru nr. 6 „Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, organizată la inițiativa Camerei de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM) care deține președinția acestuia.

În cadrul ședinței de astăzi a fost prezentat proiectul „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest și Moldova”; au fost prezentate recomandările de politici publice „Cum stimulăm implicarea echitabilă a părinților în creșterea și îngrijirea copiilor” și documentul de politici ,,Extinderea aranjamentelor de muncă – Recomandări de politici publice pentru eficientizarea reconcilierii vieții profesionale cu cea personală”.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, instituția camerală susține politicile orientate spre susținerea angajaților dar și angajatorilor, iar din acest an, este unul dintre implementatorii proiectului „Mai Multe Oportunități: Politici Familiale Sensibile la Gen pentru Sectorul Privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”, realizat de Fondul ONU pentru Populație în parteneriat cu CCI a RM, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, contribuind prin intermediul activităților cu implicarea mediului de afaceri, la realizarea obiectivului final al acestui parteneriat național transversal și anume: Dezvoltarea politicilor sociale și a culturilor organizaționale sensibile la gen și familie.

„Până în prezent, în cadrul proiectului au fost realizate multe activități comune:  5 companii din sectorul privat, membre ale CCI a RM, selectate printr-o evaluare riguroasă au semnat un Acord de cooperare cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) pentru a implementa politici prietenoase familiei la locul de muncă pentru circa 5 mii de angajați; a  fost acordată îndrumare și sprijin continuu din partea UNFPA și a Experților CCI a RM acestor 5 companii campioane; a fost efectuată evaluarea internă a companiilor și s-a lucrat activ și la elaborarea foilor de parcurs pentru fiecare companie care includ ambițiile, obiectivele și acțiunile concrete de implementat; au fost organizare instruiri dedicate și schimb de experiență cu companiile altor țări la implementarea acestor politici. Acum urmează să  punem baza unui mecanism de schimbare sistemică, pentru ca aceste eforturi să fie însoțite de colaborarea simultană cu autoritățile pentru elaborarea unui cadru mai amplu de politici familiale sensibile la gen”, a declarat Sergiu Harea.

Managementul eficient și echitabil al resurselor umane, precum și organizarea afacerilor centrată pe valori sunt pe de o parte instrumente vitale pentru creșterea valorii adăugate, productivităţii și competitivităţii sectorului privat, iar pe altă parte sunt un ajutor pentru înfruntarea provocărilor și vulnerabilității companiilor, declanșate de criza economică actuală.

Implementarea politicilor prietenoase cu familia este o strategie cu dublu scop de creare a unei situaţii de câștig reciproc, obţinând deopotrivă eficienţă organizaţională și starea de bine a angajaţilor.

Dacă aveți subiecte ce pot fi discutate în cadrul ședințelor organizate de CCI cu instituțiile publice din țară, ne puteți lăsa un mesaj la adresa de e-mail: [email protected].

Nota: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a preluat președinția Grupului de lucru nr. 6 „Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliului Economic la sfârșitul anului 2017.

Distribuie acest articol: