În data de 8 iunie 2021, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a participat la evenimentul de totalizare a activităților „Inițiativei de sprijin pentru digitalizarea și pilotarea programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a programului de formare a instructorilor în asistența medicală”.
Evenimentul a fost constituit din două părți:
Prima partea a avut drept scop totalizarea primului an de studiu din cadrul programului pilot de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali. Cu un cuvânt de salut au participat implementatorii inițiativei, reprezentanții Uniunii Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova (UIMSP), ai Centrului de excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo” (CEMF „Raisa Pacalo”), ministerelor de resort – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC).
Practica învățământului dual în Republica Moldova a fost prezentată de domnul Silviu Gîncu, șeful Direcției învățământ profesional tehnic al MECC și de președintele CCI a RM Sergiu Harea.
Șefa catedrei de nursing al CEMF „Raisa Pacalo”, doamna Gabriela Gurbulea și instructorul în asistența medicală din cadrul Spitalului Internațional „Medpark”, Mihaela Armasari au abordat aspectele de pregătire a elevilor – ucenici în cadrul instituției de învățământ și a instituțiilor medicale.
Spre final, reprezentanții instituțiilor medicale și elevii – ucenici au relatat din propriile experiențe acumulate pe parcursul implementării primului an de pilotare a programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali.
Cea de-a doua parte a evenimentului a fost dedicată finalizării Cursului de formare în psihopedagogia de specialitate medicală a asistenților medicali – instructori în învățământ profesional dual.
Deschiderea s-a desfășurat cu participarea autorităților naționale și a partenerilor de implementare din cadrul instituțiilor medicale și de învățământ.
Doamna Tatiana Zatîc, Secretar de Stat, al MSMPS al Republicii Moldova a vorbit despre importanța formării continue și susținerii cadrelor în domeniul sănătății. Doamna Olga Șchiopu, președinte, UIMSP și director general SI „Medpark” a marcat rolul instituțiilor medicale în crearea bazei pentru instruirea practică a elevilor în învățământ dual precum și despre importanța sprijinului acestei inițiative de către partenerii naționali și internaționali.
Doamna Ecaterina Ionașcu – Cuciuc, consilier piața muncii și standarde a vorbit despre obiectivele și suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Coordonatorul Național de Program, doamna Cristina Cojocaru-Parsons, a venit cu informații despre eforturile Biroului de Cooperare al Elveției (SDC) în domeniul promovării învățământului dual în Republica Moldova.
Directorul adjunct pentru instruirea practică din cadrul CEMF „Raisa Pacalo”, doamna Mariana Negrean a prezentat rezultatele programului pilot de formare în psihopedagogia de specialitate medicală a asistenților medicali- instructori în învățământ profesional dual.
Asistenții medicali din întreaga țară au primit certificate de absolvire și felicitările organizatorilor în contextul finalizării cursului cu durata de 2,5 luni, care s-a desfășurat într-un format online și au relatat despre beneficiile programului, inclusiv în contextul fortificării competențelor digitale în psihopedagogie.
Evenimentul este organizat în cadrul „Inițiativei de sprijin pentru digitalizarea și pilotarea programului de formare profesională prin învățământ dual a asistenților medicali și a programului de formare a instructorilor în asistența medicală” implementată de Uniunea Instituțiilor Medico-Sanitare Private din Republica Moldova cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde” implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) în cadrul cooperării germane și co-finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC)