Vineri, 31 martie 2023, peste 20 de companii din industria cărnii și a preparatelor din carne și industria laptelui și a produselor lactate, membrii Camerei de Comerț și Indistrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și asociații de profil au participat la un dialog deschis cu reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Președintele CCI Sergiu HAREA a menționat, că în data de 9 martie 2023, au fost publicate modificările la Regulamentelor de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum). Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar– diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, este recunoscut de Uniunea Europeană.
Astfel, în cadrul ședinței Vitalie PORCESCU, șef al Direcției sanitar- veterinară, siguranța și calitatea produselor alimentare de origine animală- ANSA, a vorbi despre situația actuală pe domeniul avicol și decizia Comisiei Europene privind obținerea dreptului de export în UE a cărnii procesate de pasăre și ouă de categoria A.
În cadrul dialogului au fost discutate acțiunile planificate pentru susținerea și stimularea antreprenorilor din domeniul industriei cărnii și laptelui.
Valentin ROSCA, șef Direcția politici în zootehnie, MAIA a menționat că actualmente se lucrează asupra unui nou cadrul legislativ ce ține de subvenționare, astfel ca producătorii din sectorul zootehnic să poată beneficia de suport.
Printre problemele enumerate de companiile prezente la discuții se regăsesc și dificultățile legate de accesul limitat la piețele de desfacere, insuficiența mijloacelor financiare destinate desfășurării businessului și dobânzii mari la creditele acordate de băncile comerciale.
Toate întrebările adresate de companii în cadrul ședinței vor fi înaintate spre considerare Ministerului Economiei și Digitalizării.
CCI a RM contribuie activ la elaborarea politicilor și a legislației în domeniile ce au impact asupra mediului de afaceri și mizează mult pe deschiderea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în vederea susținerii businessului autohton, în special în situația actuală dificilă, când sunt afectate toate sectoarele economiei naționale.
Dacă aveți unele subiecte ce pot fi abordate pe platforma Comitetelor Sectoriale ale CCI, la puteți expedia la adresa de e-mail: [email protected].
Nota: Ședința s-a desfășurat pe platforma Comitetelor pentru Antreprenoriat Sectoriale: în Agricultură, Industrie și Prestării serviciilor, care reprezintă un instrument eficient de facilitare a dialogul public privat, de consultare cu membrii CCI a proiectelor de acte normative, politici de dezvoltare a sectoarelor economiei naționale și de dezbatere a altor subiecte de interes deosebit pentru mediul de afaceri. Regulamentele de activitate ale Comitetelor sunt accesibile pe pagina web a CCI a RM: http://chamber.md/sistemul-cameral/comitete-sectoriale/.