„Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori” lansat la CCI a RM

20220526_090148La data de 26 mai 2022, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a dat start desfășurării ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” la care participă 23 de maiștri- instructori din  mediul de afaceri cât și din instituții de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT). Participanții la program vor fi instruiți de 5 formatori calificați în domeniu.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, maiștrii- instructor au o importanța majoră în dezvoltarea profesională a noilor angajați din cadrul întreprinderilor și instituțiilor de învățământ pe care le reprezintă, iar cursurile din cadrul ,,Programului de formare psihopedagogică a maiștrilor-instructori ai unității” includ unele dintre cele mai relevante și actuale subiecte ce privesc formarea profesională a elevilor/ucenicilor.

Totodată, președintele instituției a menționat că Programul contribuie la sporirea calității educației și asigură accesul la informare și continuă dezvoltare, iar maistrul- instructor certificat reprezintă și una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească agenții economici pentru a fi raportați drept conformi către Ministerul Educației și Cercetării al R.M

În cadrul deschiderii Programului, Șefa direcției Învățămând Dual Elena Movileanu, le-a adus la cunoștință maiștrilor- instructori toate aspectele ce privesc Programul de Formare Psihopedagogică a Maiștrilor-Instructori: Graficul, Agenda, Programele de formare, modul de desfășurare a cursurilor, precum și metoda de examinare/certificare a acestora.

Cursul este organizat reieșind din prevederile stipulate în art. 16 alin (2) al Legii nr. 110/2022 cu privire la învățământul dual, conform căreia maistrul- instructor al unități este obligat să dețină cel puțin 20 de credite de studii de formare psihopedagogică având ca scop dezvoltarea competențelor de transpunere a cerințelor pieței muncii în practici de formare profesională cât și pregătirea resurselor umane calificate la locul de muncă.

Cursul constă în asigurarea conceptuală și metodologică a procesului de formare a maiștrilor-instructori în producție, care participă la oferirea serviciilor de pregătire profesională inițială și prin învățământ dual în întreprinderile din Republica Moldova.

În acest sens, responsabilitățile maiștrilor- instructori în producție se vor configura, pe de о parte, în acțiuni de proiectare, organizare, ghidare, monitorizare și evaluare a activităților elevilor/ elevilor în învățământul dual în perioada stagiilor practice nemijlocit la întreprindere, iar pe de altă parte, în cele de relaționare cu instituțiile de învățământ profesional tehnic.

 

Distribuie acest articol: