Realizările CCI a RM în anul 2023 prezentate în cadrul ședinței Consiliului CCI a RM

20231208-_ES25469La data de 8 decembrie 2023, membrii Consiliului Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-au întrunit în ședința ordinară, în cadrul căreia au fost prezentate realizările CCI a RM în anul 2023 și aprobate prioritățile pentru anul viitor.

Sergiu HAREA, Președintele CCI a menționat că instituția a realizat cu success activitățile planificate prin care a continuat să promoveze producătorii autohtoni, să faciliteze dialogul cu instituțiile statului, și să contribuie la facilitarea comerțului internațional.

Totodată, președintele a vorbit despre activitatea expozițională, evidențiind cele mai importante evenimente la care a participat mediul de afaceri.

În cadrul evenimentului a participat Dorin Recean, prim-ministru al Republicii Moldova, care a subliniat rolul Camerei de Comerț și Industrie pentru identificarea constrângerilor, dar și oportunităților în activitatea mediului de afaceri. De asemenea, Dorin Recean a menționat importanța cultivării respectului în societate față de antreprenori.

„Guvernul este foarte atent cu mediul de afaceri, pentru că antreprenorii creează locuri de muncă, plătesc salarii și contribuie la bugetul de stat, astfel încât statul să poată oferi cetățenilor serviciile necesare.  Din păcate, în societatea noastră profitul încă nu este respectat, or fără asta nu o sa putem dezvolta clasa activă antreprenorială. Orice nu am face debirocratizare, atragere de investiții străine, implementarea proiectelor de susținere a  businessului mic și mijlociu, avem nevoie ca cetățenii să recunoască care este rolul mediului de afaceri, alături de educație, cultură, sănătate și alte aspecte care construiesc societatea”, a spus prim-ministrul Dorin Recean.

Conform Sonajului organizat de CCI a RM, la finele anului, membrii au indicat că serviciile CCI contribuie la dezvoltarea afacerilor și au salutat inițiativele Camerei care vin să contribuie la perfecționarea profesională, sporirea exporturilor, facilitarea comerțului internațional, promovarea produselor autohtone și suport în atragerea investițiilor.

Conform Deciziei Consiliului aprobat astăzi, principalele domenii de activitate ale CCI pentru anul viitor sunt următoarele:

  • Eficientizarea dialogului cu instituțiile statului în scopul promovării intereselor mediului de afaceri la nivel național și local;
  • Promovarea produselor autohtone pe piețele interne și internaționale;
  • Formarea resurselor umane pentru sectorul economic, promovând și, implementând sisteme eficiente de pregătire și perfecționare a cadrelor și învățământul dual;
  • Sporirea competitivității producătorilor autohtoni prin asimilarea și implementarea inovațiilor,
  • Acordarea asistenței antreprenorilor la accesarea resurselor financiare, atragerea investițiilor și implementarea proiectelor pentru dezvoltarea și internaționalizarea afacerii;
  • Consolidarea segmentului de soluționare pe cale extrajudiciară a litigiilor (mediere și arbitraj);
  • Perfecționarea și digitalizarea serviciilor de expertiză, evaluare, certificare a originii mărfurilor și suport în facilitarea procedurilor de comerț internațional;
  • Digitalizarea serviciilor CCI a RM și susținerea întreprinderilor în procesul de accesare a serviciilor electronice;
  • Consolidarea platformei de cooperare cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova.

Conform Ordinii de zi, la ședință au fost aprobate și alte decizii ce țin de organizarea activității Camerei.

Raportul de activitate poate fi urmărit aici.

Notă: „CONSILIUL este organul de conducere al CCI  a RM, care determină direcţiile principale ale activităţii Camerei în perioada dintre Congrese, se subordonează Congresului şi exercită controlul asupra activităţii Biroului Executiv al Camerei. Membrii Consiliului Camerei se aleg de către Congres, dintre membrii Camerei, pe un termen de 5 ani, în număr de 75 persoane”.

CCI a RM are peste 1100 de membri și 10 filiale în toate regiunile țării.

 

Distribuie acest articol: