Realizările învățământului dual discutate în cadrul ședinței Comitetului de Coordonare al proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”

10Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea, a participat astăzi 15 decembrie 2021, la ședința Comitetului de coordonare a Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Obiectivul proiectului este dezvoltarea unui sistem consolidat de învățământ profesional tehnic dual, orientat spre cerere pentru promovarea dezvoltării ecologice, economice și sociale în Republica Moldova.

Participanții la ședință au discutat despre realizările obținute în cadrul proiectului și impactul acestora asupra învățământului dual din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, Sergiu Harea a vorbit despre proiectul de suport pentru companii și instituții care implementează programe de învățământ dual, lansat de CCI a RM la 1 decembrie curent.

„Proiectul „Consolidarea cooperării partenerilor în învățământ profesional tehnic dual pentru gestionarea consecințelor pandemiei de Covid- 19” presupune oferirea granturilor de promovare pentru aproximativ 20 de consorții/ parteneriate între agenții economici și instituțiile de învățământ din Republica Moldova, care implementează învățământul profesional tehnic (ÎPT) dual, selectate în bază de concurs. Valoarea totală a schemei de granturi este de 500.000,00 €. De asemenea, adițional vor fi achiziționate echipamente IT în valoare de 200.000,00 € care vor fi repartizate direct beneficiarilor de către Camera de Comerț și Industrie. În acest context, invităm parteneriatele create dintre operatorii economici și instituțiile de învățământ care implementează ÎPT dual interesate de finanțare sub formă de grant, să transmită intenția de participare până la data de 24 ianuarie 2022, ora 16.00, la adresa de e-mail: [email protected]”, a declarat președintele CCI.

Totodată Sergiu Harea a menționat că Comitetul pentru promovarea învățământului profesional tehnic dual, creat de CCI a RM în octombrie 2021, care are la baza ideea inițială a unei alianțe, urmează să centralizeze activitățile pentru promovarea învățământului profesional tehnic, cu un accent pe dual și va reprezenta o platformă unică menită să genereze și să avanseze propuneri prin intermediul dialogului tehnic și politic între toate părțile interesate la nivel guvernamental și de afaceri.

Printre realizările expuse în cadrul ședinței se numără: elaborarea și avizarea proiectului Legii Învățământului Dual; lansarea unui nou program de formare inițială la nivel de Master în domeniul ingineriei pentru cadrele didactice din domeniul ÎPT; demararea proiectelor de digitalizare a 12 programe duale / specialități; susținerea instituțiilor de învățământ profesional tehnic în implementarea programelor duale; instruirea a 24 de maiștri-instructori din companii din domeniul sănătății; elaborarea a 4 standarde de calificare pentru 2 ocupații prioritare în domeniul IT și 2 ocupații din domeniul construcțiilor; susținerea programului de granturi în sprijinul consorțiilor duale (companii și instituții de învățământ profesional tehnic), ș.a.

CCI a RM este membră a Comitetului Coordonator al Proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, alături de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Biroului Reintegrare, Ministerului Finanțelor, Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), precum și reprezentanții partenerilor duali și anume doi agenți economici și două instituții de Învățământ Profesional Tehnic implicate în dezvoltarea învățământului dual.

Distribuie acest articol: