La data de 4 iulie 2024, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-a desfășurat ședința comună a Comitetelor pentru Antreprenoriat, organizată la solicitarea membrilor instituției camerale.
În cadrul ședinței, s-a discutat despre problemele actuale semnalate în urma modificărilor aduse prin Legea nr. 97/2024, intrată în vigoare la data de 16 mai 2024 și anume: dificultățile pe care le întâmpină agenții economici în respectarea noilor reglementări, în special în ceea ce privește importul de produse supuse regulilor de responsabilitate extinsă a producătorului (REP).
La dialogul public-privat, organizat în format mixt, a participat Sergiu Harea, președintele CCI a RM, Grigore Stratulat, Secretar de stat al Ministerului Mediului și peste 60 de antreprenori autohtoni din Chișinău dar și din cele 10 filiale.
Potrivit președintelui CCI a RM, începând cu data de 16 mai a.c., mai mulți agenți economici – imporatori s-au adresat instituției camerale pentru suport, fiind obligați să se înregistreze în „Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului, deținută de Agenția de Mediu” și să demonstreze că ambalajele importate vor fi reciclate.
Conform Legii agenții economici care sunt înregistrați în Sistemului Informațional ,,Managementul Deșeurilor” beneficiează de o scutire de taxă pe ambalaje. Totodată agenții economici care nu vor face parte dintr-un sistem colectiv sau nu au fost înregistrați ca sistem individual, calculează și achită plățile pentru poluarea mediului.
Una dintre preocupările agenților economici este că procedura de înregistrare impune obligativitatea ca responsabilitățile antreprenorilor să fie realizate fie în mod individual, fie prin transferarea acestora, pe baza unui contract, către un sistem colectiv. Agenții economici invocă imposibilitatea de a realiza în mod individual responsabilitățile, din cauza lipsei unei uzine de reciclare pe teritoriul Republicii Moldova.
Agenții economici prezenți la dialog, au exprimat întreaga susținere pentru măsurile de protecție a mediului, însă au semnalat îngrijorări majore vizavi de modul de punere în aplicare a legii și funcționarea sistemului coleciv de management al deșeurilor.
Grigore Stratulat a oferit detalii referitor la îndeplinirea cerințelor impuse prin Legea 209/1016 privind deșeurile cu modificările din 25.04.2024, care se referă la importul de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorului REP.
În cadrul ședinței, s-a convenit că CCI a RM va transmite propunerile mediului de afaceri autorităților responsabile, implicit, solicitarea de a prelungi termenul de punere în aplicare a unor cerințe, revizuirea cadrului legal și verificarea activităților asociațiilor din sistemul colectiv.
Camera de Comerț și Industrie este pregătită să ofere sprijinul și expertiza necesară pentru dezvoltarea politicilor și reglementărilor care să promoveze afacerile și să încurajeze un ecosistem economic sănătos sau un mediu durabil în țara noastră.