Reziliența demografică începe cu familii puternice

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) vă informează că UNFPA organizează un șir de dezbateri publice cu privire la problemele demografice. 

Context:

Republica Moldova trece prin importante schimbări demografice, inclusiv îmbătrânirea populației, migrația masivă a tinerilor și scăderea fertilității. Către anul 2035, efectivul populaţiei țării ar putea să scadă până la 2 milioane de oameni, iar fiecare a treia persoană va avea peste 60 de ani. UNFPA este agenția Națiunilor Unite care pledează pentru consolidarea rezilienței întru abordarea aspectelor demografice prin oferirea de asistenţă tehnică și de politici.

În acest context, UNFPA implementează Programul regional de reziliență demografică, care sprijină Guvernul Republicii Moldova în abordarea problemelor demografice, în baza drepturilor omului, egalității de gen și sistemelor de date solide.

Dezbaterile publice cu privire la problemele demografice vor face parte din portofoliul pentru Populație și Dezvoltare, sprijinind scopul său general de a promova necesitatea condițiilor prin care femeile și bărbații să poată avea numărul dorit de copii, să promoveze îmbătrânirea activă și sănătoasă pe tot parcursul vieții și să creeze oportunități de implicare și participare a tinerilor în regiune și în Republica Moldova.

În această ordine de idei, UNFPA propune un șir de dezbateri cu privire la problemele și tendințele demografice ce vor fi organizate în perioada mai-octombrie 2021 cu participarea factorilor de decizie, experților, reprezentanților societății civile, mass-media și sectorului privat. În perspectivă regională, șirul de dezbateri va culmina cu organizarea Conferinței Regionale Demografice care va avea loc în Bulgaria în noiembrie și va implica participanți din Republica Moldova.

Prima dezbatere este stabilită pentru 14 mai și se va axa pe rolul sectorului privat în promovarea politicilor sensibile la gen și implicarea bărbaților în munca de îngrijire neplătită. Evenimentul, care va fi organizat în contextul Zilei Internaționale a Familiei, va sublinia rolul sectorului privat în sprijinirea femeilor în procesul de realizare a aspirațiilor lor profesionale, precum și în determinarea bărbaților de a fi mai responsabili în exercitarea activității lor de tată prin implicare mai fermă în îngrijirea copiilor, inclusiv utilizând concediul paternal și cel de îngrijire a copilului, precum și programe de lucru flexibile. UNFPA va prezenta exemple pozitive ale sectorului privat din țările UE, dar și va încerca să împărtășească experiențe ale taților în această privință. Dezbaterea publică cu privire la politicile familiale este organizată în cadrul programului regional al UNFPA-ADA „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen pentru sectorul privat din Balcanii de Vest şi Moldova”.

Grupurile țintă: Publicul larg, factorii de decizie, mass-media, tinerii, bărbații, femeile, persoanele în etate, sectorul privat, reprezentanții mediului academic.

Formatul: Dezbaterile vor avea loc online prin intermediul platformei Zoom și vor fi difuzate pentru un public mai larg prin Privesc.eu.

Canale de promovare: În direct pe canalul Facebook al UNFPA și Privesc.eu, mass-media.

Agenda primei dezbateri organizate în contextul Zilei Internaționale a Familiei – 14 mai 2021

Titlu: Rolul sectorului privat în susținerea politicilor familiale sensibile la gen și implicarea bărbaților în munca de îngrijire neplătită

Moderatoare: Valentina Ursu, jurnalistă Radio Europa Liberă

10.00 -10.20 Cuvânt de deschidere: Reziliența demografică începe cu familii puternice

●     Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova

●     E.S. Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova

●     E.S. Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova

●     Vasile Cușca, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

10.20 – 10.40 Sesiunea I. Ce am învățat până în acest moment:

Exemple de bune practici:  Cazul Volvo Cars, Suedia

●     Katarina Matson și Annette Praetorius, Corporația Volvo Cars, Suedia despre politicile care sprijină politicile familiale și bărbații în tendința de a-și lua concediu de paternitate

Experiența companiilor din Republica Moldova:

●     Iurie Hăruța, director al departamentului Resurse Umane, Premier Energy Distribution

●     Elvira Neamțu, directoare a departamentului Resurse Umane, Orange Moldova

10.40 – 10.55 Sesiunea II. Susținerea implicării taților în îngrijirea copiilor în Republica Moldova

●     Elena Țîbîrnă, directoare generală, Casa Națională de Asigurări Sociale

●     Experiențe personale ale taților care au beneficiat de concediu paternal

10.55 – 11.00

Remarci finale: apel la acțiune pentru a promova politicile familiale sensibile la gen și implicarea mai activă a bărbaților în munca de îngrijire neplătită.

 

 

 

Distribuie acest articol: