Rezultatele celei de-a XX-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2023

Chișinău, 16 februarie 2023 Produsele și serviciile a 350 de antreprenori din țara noastră au fost promovate în perioada 1- 5 februarie 2023, la cea de-a XX-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2023.

Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, la ediția jubiliară a celui mai așteptat eveniment expozițional al anului, cu sloganul „Fabricat în Moldova- Fabricat petru Tine!”, pe o suprafață de peste 3 800 m.p. au participat 350 de antreprenori autohtoni din toate domeniile economiei naționale (industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria ușoară, utilaje, tehnică și aparataje, instituții de cercetări științifice, meșteri populari şi alte domenii) și regiunile țării.

La ediția curentă au fost prezentate 22 standuri colective și anume ale: 15 Consilii Raionale (Hîncești, Leova, Nisporeni, Călărași, Criuleni, Ungheni, Anenii Noi, Râșcani, Ialoveni, Cimișlia, Florești, Ștefan-Vodă, Cahul, Căușeni, UTA Găgăuzia); stand reprezentativ al Tracom-ului; standul comun al ONVV-ului; standul companiilor italiene ce activează în țara noastră. Remarcabilă a fost și prezența companiilor din regiunea transnistreană, un număr de 12 companii participante, sub un stand comun al Programului Uniunii Europene „Măsuri de promovare a încrederii”, implimentat de PNUD. Totodată, cu stand a participat și Programul EU4MOLDOVA, regiuni cheie, Ungheni și Cahul.

În acest an, expoziția a fost vizitată de peste 70 000 de persoane, care au fost încântate de calitatea produselor și de prețurile expozanților. Prezenți au fost și vizitatori din România, Ucraina, Polonia, Croația, Japonia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Spania, Italia, Belgia etc. Aceștia au fost impresionați de produsele expuse de meșterii populari și de standurile colective ale consiliilor raionale. Totodată, expoziția a fost vizitată de un număr considerabil de studenți și elevi. Tinerii şi-au arătat interesul nu doar faţă de produsele autohtone, dar şi faţă de programul de afaceri, participând la seminare, conferinţă şi masa rotundă, dar şi faţă de procesul de organizare a expoziţiei, implicându-se în calitate de voluntari ai expoziției „Fabricat în Moldova”. Fluxul de persoane a mulțumit participanții care au menționat că acesta îi motivează să fie prezenți și la edițiile viitoare.

Evenimentele au avut loc în următorul format: partea expozițională și programul de afaceri. Partea expozițională a evenimentului s-a desfășurat în pavilioanele central,  nr. 2,  și în spațiile deschise ale C.I.E. „Moldexpo”. În pavilionul central au fost prezentate companii din sectorul agro-industrial, alimentar şi artizanat și anume: produse de panificație și patiserie, lactate și brânzeturi, carne, produse și conserve din fructe, legume, sucuri, băuturi alcoolice și carbogazoase, condimente și mirodenii, uleiuri etc. În pavilionul nr. 2 au fost expuse întreprinderile din sectorul industrial, mai exact vestimentație pentru bebeluși, copii și maturi, mobilă și textile. În spațiile deschise au fost comercializate produse alimentare, apicole și agro-industriale.

Oportunitatea organizării Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” este confirmată și prin participarea, an de an, a celor mai renumiți producători și prestatori de servicii de pe piața autohtonă și anume: „Franzeluța”, „Sandra”, „Ionel”, „Moldcoop”, „Cricova”, „Viorica-Cosmetic”, „Panelino”, „Floarea Soarelui”, „Gelibert”, „Lactis” ș.a.

De-a lungul expoziției, au fost inițiate peste 60 de rapoarte și contracte de colaborare, acorduri de intenție dintre agenții economici autohtoni și reprezentanții vizitatori de peste hotare. Majoritatea contractelor încheiate au fost în domeniul conservării fructelor și legumelor, ambalării, textilelor, patiserie și panificație, prestării de servicii, ș.a. În urma participării la expoziție, compania „Paninella SRL” a încheiat contracte de colaborare cu rețelele din Republica Moldova în vederea comercializării unor tiraje impunătoare de produse de patiserie. „Crama Mingir” a negociat un acord în vederea importului materiei prime, și anume a dopurilor din plută, cu o companie din România.

De asemenea, și la această ediție, în cadrul expoziției au participat: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Casa Națională de Asigurări Sociale.

Din chestionarele destinate participanților avem rezultate remarcabile în ceea ce privește eficiența participării la expoziție, astfel 89 % sunt mulțumiți de rezultatele participării la expoziție, 72 % au stabilit până la 60 de contacte în timpul expoziției, iar 85 % sunt mulțumiți de calitatea vizitatorilor.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și în acest an, ca de fiecare dată, a subvenționat financiar IMM-urile în procesul de participare la expoziția „Fabricat în Moldova” prin rambursarea parțială a cheltuielilor de participare.

Și programul de afaceri a fost unul amplu, în cadrul acestuia au fost organizate 15 activităţi, la care au participat, în total, cca 1550 de persoane (fizic). Cele mai solicitate activităţi au fost: Forumul de afaceri moldo-roman (în cadrul căruia au fost semnate 5 contracte de cooperare cu CCI din România și cu APL din țară); Conferința sectoriala a vinului „Cooperarea UE și Parteneriatul estic în sectorul vitivinicol: atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”, organizat în parteneriatul Proiectului EU4Business; Prezentarea Programului de cooperare Moldova-Germania Fit for partnership with Germany;     Masă Rotundă Naţională „ECONOMIA VERDE. Fabricat în Moldova”, organizat în parteneriatul Proiectului EU4ENVIRONMENT, cu participarea Delegației Uniunii Europene, Ministerul Mediului;      Atelier informativ- practic ,,Rolul conformității unității economice în organizarea și desfășurarea învățământului dual în RM”, organizat în cooperare cu Ministerul Educației; Workshop „Exportul produselor alimentare de origine animală”, organizat în cooperare cu ANSA și Asociația Națională a Producătorilor de Lapte şi Produse; Workshop „Investițiile în oameni – investiții în succesul companiei”, organizat în colaborare cu UNFPA Moldova; Seminar „Tranzacționarea  obligațiunilor corporative pe piața primară și pe cea secundară”, organizat în baza Acordului de Colaborare dintre CCI RM și CNPF;              Seminare practice „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: realități și perspective”, „Servicii de consultanță în afaceri”;

Au prezentat interes şi au participat atât la programul de afaceri, dar și ca vizitatori ai expoziţiei, studenţi de la peste 20 de instituții de învățământ superior și vocațional tehnic.

Expoziția națională „Fabricat în Moldova” 2023 a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și partenerii media: Agrobiznes; Agro Tv; Agroexpert; #Diez; My Business; News Maker; Privesc.eu; Rlive, realitatea, bani.md și TVR Moldova.

Notă: ,,Fabricat în Moldova” este evenimentul de augur cu care debutează programul fiecărui an expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a  susține producătorii autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții, intensifica dialogul public-privat. Prin organizarea acestui eveniment, CCI a RM își pune următoarele obiective: prezentarea și promovarea noilor tehnologii, produse și servicii; crearea premiselor pentru găsirea partenerilor de afaceri atât din ţară, cât şi din afara ţării, purtarea discuțiilor, negocierilor, efectuarea schimbului de experiență și bune practici; intensificarea fluxurilor investiționale în țară.

Informații suplimentare: Servicul de presă al CCI a RM  Tel.: 068 30 03 04 E-mail: [email protected]

infografic

Distribuie acest articol: