Astăzi, 25 iunie 2020, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a desfășurat Ședința Consiliului CCI, la care a participat Prim-ministrul RM, dnul Ion Chicu.
În cadrul ședinței a fost prezentat raportul de activitate CCI pentru perioada ianuarie-mai 2020, în care sunt expuse detaliat activitățile subdiviziunilor CCI, în baza direcțiilor principale ale activității CCI a RM pentru anul 2020.
Raportul de activitate pentru perioada ianuarie – mai 2002 îl puteți accesa aici https://bit.ly/2NtCMBp.
Prezent la ședință, Prim- ministru a informat membrii Consiliului CCI despre situația economică din țară. „În luna iunie 2020 veniturile la bugetul de stat s-au egalat cu cele din iunie 2019, e meritul business-ului. Atrag atenția asupra programului de subvenționare a plăților aferente salariilor. Până acum au fost înaintate până la 300 de cereri în sumă totală de cca 12 mil. lei, dar Guvernul a bugetat 300 milioane de lei în acest scop. Este nevoie de o informare mai intensă a agenților economici, mizăm pe sprijinul dvs. Oamenii de afaceri muncesc pentru ei și pentru țară. Au grijă să achite salarii, aduc taxe la buget. Oamenii de afaceri sunt direct interesați ca țara să se dezvolte. Din păcate, avem prea multă polemică politică și prea puține discuții despre modernizarea țării. Sper că nu va mai continua mult. Se simte necesitatea unor schimbări mari în țară”, a menționat Prim-ministrul.
Sergiu Harea, președintele CCI, a trecut în revistă toate activitățile realizate în perioada ianuarie-mai 2020. Președintele a menționat că ”În contextul situației epidemiologice din țară și apariției riscului de îmbolnăvire cu noul COVID-19, sistemul cameral a întreprins măsuri eficiente ca răspuns la pandemie prin activități de susținere a mediului de afaceri. Astfel, au fost organizate mai multe ședințe online cu ministere și agenții, elaborate și promovate propuneri legislative pentru a susține producatorii autohtoni. Totodată CCI a dezvoltat mai multe servicii online, inclusiv sistemul electronic Expertiza și certificare, instruire la distanță, expoziții virtuale etc. În acest context CCI a beneficiat de suportul partenerilor în special a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova‘’, realizat de Helvetas Swiss Intercooperation, Programul GIZ; USAID etc”.
Mai mulți membrii Consiliului CCI au adresat întrebări și au venit cu propuneri pentru a susține producătorii autohtoni, solicitând suportul din partea statului.
Conform Ordinii de zi la ședința au fost aprobate și alte decizii ce țin de organizarea activității Camerei.
Notă: ”CONSILIUL este organul de conducere al CCI a RM, care determină direcţiile principale ale activităţii Camerei în perioada dintre congrese, se subordonează congresului şi exercită controlul asupra activităţii biroului executiv al Camerei. Membrii consiliului Camerei se aleg de către congres, dintre membrii Camerei, pe un termen de 5 ani, în număr de 75 persoane”.