La data de 5 august 2024, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), Sergiu HAREA, a prezidat Ședința Grupului de lucru „Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, care s-a desfășurat în format online.
Tematica discuțiilor s-a axat pe „Incluziunea socială a tinerilor NEET și activizarea acestora în câmpul muncii”
Această inițiativă vizează crearea unui cadru favorabil pentru integrarea tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET)în societate și pe piața muncii, prin implementarea de măsuri concrete și sustenabile.
Discuțiile, inițiate de către reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale au vizat provocările actuale și explorarea soluțiilor eficiente pentru a sprijini tinerii în procesul de găsire a unui loc de muncă, de continuare a studiilor sau de implicare în programe de formare profesională.
Un alt aspect important abordat în cadrul ședinței la care s-a referit reprezentanta Organizației Internaționale a Muncii a ținut de studiul realizat în acest domeniu și anume: situația curentă tinerilor NEETs în Moldova. Astfel, studiul demonstrează că în 2023, numărul total al tinerilor care formează grupul NEET în vârstă de 15-34 ani a constituit 134,0 mii de persoane, majoritatea o alcătuiesc femeile.
În anul 2023, ponderea tinerilor NEET a constituit 13,8% din numărul total de tineri cu vârsta de 15-24 ani, 23,1% – în rândul tinerilor de 15-29 ani și, respectiv, 27,6% în rândul celor de 15-34 ani.
În cadrul prezentării au fost oferite informații cu privire la motivele detașării de piața muncii, acestea fiind următoarele: responsabilități familiale, dorința de a pleca la muncă peste hotare (cu cea mai mare rata in rândul bărbaților), boala/dizabilitate, descurajarea, etc.
Membrii grupului de luctu s-au referit și la măsurile de intervenție timpurie, activare și integrare pe piața forței de muncă pentru a ușura intrarea pe piața a tinerilor (de exemplu, reformele sistemului de educație și formare, promovarea învățământului dual, reforma serviciului public de ocupare a forței de muncă).
La ședință au participat 44 membri Consiliului economic. Nota: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a preluat președinția Grupului de lucru nr. 6 ”Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliului Economic la sfârșitul anului 2017.