Chișinău, 10 octombrie 2024 – A avut loc evenimentul de semnare a Declarației privind continuarea Programului de promovare a comerțului pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) între Ministerul Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei al Republicii Federale Germania și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova. Programul, intitulat „Partnering in Business with Germany”, are ca obiectiv intensificarea relațiilor comerciale moldo-germane, atragerea investițiilor străine și crearea de noi locuri de muncă.
Scopul proiectului este implementarea în continuare în Republica Moldova a Programului bilateral moldo-german de promovare a comerțului pentru întreprinderile mici și mijlocii, care face parte din Programul global de instruire a managerilor al Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Protecției Climei al Republicii Federale Germania.
Programul în cauză se desfășoară în prezent în 17 țări, printre care: Ucraina, Kazahstan, Uzbekistan, Kîrgîstan, Azerbaidjan, Moldova, China, Vietnam, India, Mongolia, Egipt.
Reiterăm că la 9 octombrie 2024, în cadrul ședinței de guvern a fost votat aprobarea semnării Declarației comune de intenție privind continuarea Programului „Partnering in Business with Germany”, un program care, de peste 15 ani, a oferit managerilor din Republica Moldova oportunitatea de a prelua experiență și bune practici în cadrul companiilor din Germania.
Potrivit presedintelui CCI a RM: „Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova joacă un rol esențial în sprijinirea întreprinderilor moldovenești de-a lungul întregului ciclu al Programului Partnering in Business with Germany. De la promovarea programului și recrutarea managerilor din diverse domenii economice, până la facilitarea instruirii și stabilirea parteneriatelor internaționale, CCI a RM contribuie activ la crearea unor oportunități de colaborare și la dezvoltarea economică a companiilor noastre pe piața germană. Programul este un exemplu de învățământ dual, combinând o componentă teoretică în Moldova, cu experți germani, și o componentă practică desfășurată în Germania. Este important de menționat că 60% dintre participanți reușesc să stabilească parteneriate și să atragă investiții în Republica Moldova,” a declarat Sergiu Harea.
La eveniment au participat reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Ministerului Federal pentru Afaceri Economice și Protecția Climei al Germaniei, Ambasadei Republicii Federale Germania, GIZ Bonn și Asociației Absolvenților din Moldova – InVent Moldova.
De menționat, instituirea Comitetului de Coordonare al Programului Moldo-German, în cadrul caruia a fost discutat cooperarea bilaterală, realizările Programului și planurile pentru perioada următoare. Unitățile responsabile de implementarea Programului bilateral sunt: din partea Republicii Moldova – Camera de Comerț și Industrie și din partea Republicii Federale Germania – Societatea Germană pentru Cooperare Internațională GmbH (GIZ Bonn). Semnarea Declarației comune de intenție dintre ministerele ale ambelor state, va fi valabilă până în anul 2027.
Programul se desfășoară în patru etape:
- Cursuri preparatorii în Republica Moldova
- Instruire online de 6 săptămâni cu Centre de Instruire din Germania;
- Stagiu de 3 săptămâni în Germania, inclusiv vizite la companii;
- Workshop de follow-up și sesiuni de networking internațional.
Termen limită pentru aplicare: 31 octombrie 2024.
Mai multe detalii și formularul de aplicare pot fi găsite aici: https://training.chamber.md/stagiu-in-germania-pentru-antreprenori-din-moldova/
Persoana de contact: Inesa Iordatii, e-mail: [email protected], telefon: 079182883.
Notă: Programul „Partnering in Business with Germany” a fost lansat oficial în Republica Moldova pe 19 noiembrie 2008. Din 2009 până în prezent, 426 de manageri au absolvit acest Program. Programul bilateral este destinat top și middle managerilor de la întreprinderile mici și mijlocii, din toate domeniile economiei naționale, cu potențial de export și personal calificat oferă antreprenorilor moldoveni oportunitatea de a explora piața germană, de a stabili parteneriate de afaceri durabile și de a beneficia de instruire și stagii în Germania.