Sergiu HAREA: Cel mai mare activ al unei întreprinderi este capitalul uman

DSC09842Oportunitățile și dificultățile cu care se confruntă companiile private în procesul de implementare a politicilor prietenoase familiei la locul de muncă au fost discutate astăzi la o ședință de coordonare a activităților, organizată în cadrul proiectului implementat de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA Moldova) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, “Mai Multe Oportunități: Politici Familiale Sensibile la Gen pentru Sectorul Privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova”.

Aspectul cel mai important al politicilor prietenoase familiei constă în supremația Omului. Cel mai mare activ al unei întreprinderi este capitalul uman, care dă randament afacerii și acea companie care este deschisă față de politicile prietenoase familiei și care le implementează, se bucură de o productivitate mai mare, creșterea profiturilor dar și de loialitatea angajaților săi. Membrii CCI a RM, companiile campioane implicate în acest proiect, selectate printr-o evaluare riguroasă au beneficiat de îndrumare și sprijin continuu din partea experților CCI a RM și a UNFPA la implementarea politicilor prietenoase familiei. Aceste eforturi vor fi însoțite și de colaborarea simultană cu autoritățile competente pentru elaborarea unui cadru mai amplu de politici familiali sensibile la gen, care vor avea rol de catalizator a acestor companii.” a menționat Sergiu HAREA, Președintele  Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, experți, precum și reprezentanții companiilor campioane din sectorul privat, S.A. Orange Moldova, S.C. Panilino SRL, ICS Premier Energy Distribution SA și Asena Textil SRL.

La ședință au fost prezentate cele mai bune soluții pentru provocările identificate. De asemenea, au fost analizate propuneri de îmbunătățire a politicilor naționale care vor asigura acordarea sprijinului și resurselor pentru a permite angajaților să își îndeplinească responsabilități de muncă și de îngrijire neplătite, precum și principalele soluții pentru motivarea angajaților sunt programele flexibile de muncă și munca la distanță, implicarea în procesele companiei a persoanelor care se află în concediu de îngrijire a copilului, recunoașterea rolului bărbaților în creșterea copiilor, amenajarea spațiilor de joacă pentru copii, deschiderea creșelor în cadrul companiilor, etc. Reprezentanții companiilor campioane au discutat cu experți recomandările formulate în urma evaluării situației curente.

Notă: Proiectul “Mai Multe Oportunități: Politici Familiale Sensibile la Gen pentru Sectorul Privat din Balcanii de Vest și Republica Moldova” este o inițiativă care vine să îmbunătățească cunoștințele, normele și instrumentele pentru sectorul privat, guvern și întreaga societate pentru echilibrul dintre viața privată și cea profesională. Proiectul este realizat de Fondul ONU pentru Populație, cu susținerea Agenției Austriece de Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

 

Distribuie acest articol: