Sesiunea a IV-a a comisiei interguvernamentale moldo-ungare

Sergiu Harea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a participat astăzi, 18 septembrie 2020, la cea de-a IV-a sesiune a comisiei interguvernamentale moldo-ungare în regim online.

Delegația din RM a fost condusă de Serghei Railean, Ministrul Economiei și Infrastructurii, iar cea ungară de Tamás Menczer, Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului.

Ambele delegații au subliniaț importanța consilidării în continuare a relațiilor bilaterale – obiectiv comun al ambelor guverne. S-a menționat, de asemenea, necesitatea de a consolida și diversifica în continuare legăturile economice și de a promova investițiile și comerțul printr-un dialog bilateral intensiv și continuu pe probleme economice de importanță regională și globală, în special în contextul UE.

În cadrul sesiunii, a fost semnat următorul document: Memorandum de înțelegere între Autoritatea Națională de Acreditare din Ungaria și Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova și anume cooperare în domeniile segmentelor specifice de cooperare:

 • Cooperarea în domeniile dezvoltării afacerilor și promovării investițiilor;
 • Cooperarea în domeniul economiei verzi;
 • Cooperarea în domeniul acreditării;
 • Cooperarea în domeniul metrologiei;
 • Cooperarea în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale;
 • Cooperarea în domeniul protecției mediului;
 • Cooperarea în domeniul finanțelor;
 • Cooperarea în domeniul dezvoltării regionale și Strategia UE pentru regiunea Dunării;
 • Cooperarea în domeniul gestionării apei;
 • Cooperarea în cadrul Programului Transnațional Dunărean;
 • Cooperarea în domeniul educației;
 • Cooperarea în domeniul turismului;
 • Cooperarea în domeniul protecției proprietății intelectuale;
 • Cooperarea în domeniile inovației, științei și tehnologiei;
 • Cooperarea în domeniul culturii.

Președintele CCI a RM, a vorbit despre evenimentele organizate în parteneriat cu partenerii din Ungaria, cum ar fi misiuni economice ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova în Ungaria și viceversa, vizite de studiu și forumuri ale oamenilor de afaceri, acțiuni care au contribuit la aprofundarea relațiilor dintre țări și cooperarea dintre reprezentații mediului de afaceri.

Cel mai recent eveniment organizat la Chișinău la începutul anului 2020, pe 12 martie, a fost Forumul de afaceri bilateral „Republica Moldova – Ungaria”, organizat în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a Prim-ministrului Ungariei, dlui Viktor ORBAN. În cadrul forumului, a fost semnat Acordul de Colaborare dintre Camerele de Comerț și Industrie din Republica Moldova și Ungaria, care are drept scop dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

Totodată, Camera de Comerț și Industrei a Republicii Moldova are o colaborare fructuoasă și de succes cu reprezentații Ambasadei Ungariei la Chișinău și cu reprezentații Ambasadei Republicii Moldova la Budapest. Reprezentanții misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate sunt implicați activ în promovarea expoziției naționale ”Fabricat în Moldova”.

Notă: Din delegația Republicii Moldova au făcut parte reprezentanții mai multor instituții, precum, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Finanțelor, Ambasada însărcinată cu afaceri a Republicii Moldova la Budapesta, Agenția de Investiții, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, Centrul Național de Acreditare, Institutul Național de Metrologie, Institutul pentru Standardizare din Moldova, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Organizația pentru dezvoltarea IMM-urilor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 

Distribuie acest articol: