Standarde și sisteme de management în ajutorul agricultorilor și producătorilor din industria alimentară

Astăzi, la solicitarea membrilor Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a continut dialogul pe dimensiunea competitivitate prin prisma standardelor de calitate, pe platforma Comitetului pentru Antreprenoriat în Agricultură a CCI a RM.

În acest context, Nadejda Borta, Șefă a Departamentului Comunicare și relații externe, Institutul de Standardizare din Moldova (ISM), a vorbit despre setul de standarde care oferă suport companiilor din domeniul agriculturii la sporirea capabilității de a satisface în mod continuu cerințele și așteptările clientului referitoare la calitatea produsului final.

În cadrul dialogului, s-a pus accent inclusiv pe detaliile despre utilitatea și implementarea standardelor:

– ”Sisteme de management al siguranţei alimentelor. Cerinţe pentru orice organizaţie din lanţul alimentar” (SM EN ISO 22000:2018). Acesta este relevant pentru furnizorii şi prestatorii de servicii în sectorul produselor alimentare şi băuturilor și definește ce trebuie să urmeze o organizație pentru a-și demonstra capacitatea de a controla pericolele legate de siguranța alimentelor și a avea certitudinea calității alimentelor consumate.

– ”Sisteme de management de mediu. Cerinţe cu ghid de utilizare”. (SM SR EN ISO 14001:2016).  Este aplicabil tuturor organizaţiilor, scopul principal fiind asigurarea ocrotirii mediului; prevenirea poluării; asigurarea unui echilibru între aceste elemente şi necesităţile sociale şi economice. Aplicarea unui astfel de sistem permite organizaţiei respective să stabilească şi evalueze eficienţa procedurilor utilizate pentru elaborarea politicii sale de mediu şi în acelaşi timp să se conformeze acestora şi să demonstreze această conformitate.

Pentru a beneficia de prezentarea pe marginea acestui subiect, rugăm să solicitați prin email [email protected].

Nota: Începând din anul 2017, CCI a RM și ISM, semnând un acord de colaborare, promovează în comun oportunitățile de dezvoltare și  sporire a competitivității întreprinzătorilor în Republica Moldova prin intermediul implementării standardelor în diverse domenii de interes. Pe viitor, instituțiile vor organiza și alte evenimente similare pe diferite subiecte de interes sporit din partea agenților economici.

Distribuie acest articol: