Reprezentanții Camerei de Comerț și Induatrie a Republicii Moldova (CCI a RM) s-au întâlnit astăzi, în regim online, cu reprezentanții Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), pentru a vorbi despre suportul oferit de instituția camerală Autorităților Publice Locale din țara noastră.
În cadrul ședinței, Sergiu HAREA, președintele CCI a RM a menționat că instituția camerală este un pilon important pentru promovarea dialogului public-privat la nivel local și dezvoltarea Agendei Locale de Business (ALB).
„Actualmente, CCI este cea mai mare asociație de business din Moldova și reunește peste 1100 de membri. Astăzi, ne-am propus să vă prezentăm serviciile noastre care vin să sprijine autoritățile locale în diferite domenii. Activitatea instituției camerale pornește de la instruiri tematice, seminare pe subiecte de interes pentru mediul de afaceri dar și autoritățile publice. La CCI vă puteți adresa pentru expertiză, evaluare, dar și organizarea târgurilor și expozițiilor. De asemenea, litigiile pot fi soluționate de către Centrul de Mediere al CCI dar și Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI. Prin intermediul celor 9 filiale de pe întreg teritoriul țării, CCI, de asemenea, oferă suportul necesar mediului de afaceri dar și instituțiilor din regiunea pe care o deservesc”, a spus Sergiu HAREA.
Președintele CCI a vorbit și despre conlucrarea APL cu cele 9 filiale ale CCI, care au implementat diverse proiecte de dezvoltare și susținere a mediului de afaceri, atât drept inițiative proprii, cât și susținute de partenerii de dezvoltare.
În cadrul evenimentului, au fost prezentate și activitățile care se vor desfășura în următoarea perioadă, la care sunt așteptate să participe APL dar și antreprenorii din țară. Aici vorbim despre concursurile: „Marca Comercială a Anului” și „Premiul în domeniul calității”, care așteaptă companiile să se înregistreze până pe 7 aprilie 2023.
Totodată, în scopul promovării produselor autohtone, mai mulți antreprenori au solicitat organizarea expozițiilor în România. Astfel, a fost aprobat întregul plan de acțiuni expoziționale pentru anul 2023 publicat pe pagina CCI. Acest plan include 45 târguri și expoziții pe întreg teritoriul țării și 5 expoziții internaționale cu genericul „Republica Moldova Prezintă” în România și anume: Cluj-Napoca; Brașov; Baia Mare; București; Iași. Mai multe filiale organizează expoziții și tîrguri pentru promovarea produselor locale, în cooperare cu APL.
„Într-o lume în schimbare, ne dorim ca regiunile noastre să se dezvolte pentru a avea o economie inteligentă, durabilă care contribuie la crearea locurilor de muncă, creșterea productivității și al coeziunii sociale. Ne dorim ca cooperarea cu CALM să prospere și să ne deschidă noi orizonturi” a declarat președintele Camerei.
Președintele CALM Tatiana Badan a salutat activitățile organizate de CCI pentru APL, accentuînd importanța cooperării dintre instituțiile noastre.
La finalul evenimentului s-a convenit de a organiza alte ședințe tematice în regiuni, pentru a consolida capacitățile autorităților locale și promova produsele locale pe piața internă și externă.
Notă: În scopul identificării și dezvoltării antreprenoriatului, ca element indispensabil a procesului de creare a locurilor de muncă în comunitățile locale, la data de 24 aprilie 2018, CCI și CALM au semnat un acord de colaborare care presupunea că cele două instituții vor contribui la sprijinirea reformelor în domeniul descentralizării și dezvoltării antreprenoriatului; vor promova dezvoltarea participativă a localităților prin conceptul GAL (Grupuri de Acțiune Locală), cu implicarea APL și antreprenorilor. De asemenea, instituțiile CCI și CALM au organizat mai multe seminare, mese rotunde, expoziții regionale, dar și au promovat proiectele investiționale.