În jur de 40 de reprezentați ai sectorului public, mediului asociativ și mediului de afaceri au participat la ședința Grupului de lucru nr. 6 „Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova, organizată de Camera de Comerț și Industrie a RM (CCI a RM) care deține președinția acestuia.
Ordinea de zi a ședinței de astăzi a inclus subiecte privind stimularea salariaților în practicarea sportului și companiilor care investesc în sport.
Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, în ultima perioadă destul de frecvent a fost solicitat de către agenții economici elaborarea și aprobarea cadrului legal, normativ și fiscal de reglementare a emiterii și circulației tichetelor pentru sport și pentru cultură, precum și prevederea stimulentelor fiscale aferente.
„Pentru a evalua relevanța introducerii acestor instrumente în Republica Moldova și a mecanismelor de stimulare fiscală aferente și anume – asigurarea deductibilității cheltuielilor pentru acordarea tichetelor, la inițiativa CCI cu susținerea Federației Moldovenești de Fotbal, a fost elaborat un studiu pentru evaluarea percepției angajatorilor și angajaților pe marginea beneficiilor acordării tichetelor pentru sport și cultură, precum și analiza impactului acestora asupra tuturor părților interesate, inclusiv a bugetului de stat”, a declarat Sergiu Harea.
În cadrul ședinței, Marin Roșcovan, Consultant, Business Consulting Institut, a prezentat rezultatele Studiului facilitării salariaților în practicarea sportului și participarea la diverse activități culturale și companiile care investesc în sport prin intermediul stimulentelor fiscale.
Totodată, Dumitru Postovan, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCI a prezentat Regulamentul Curții de Arbitraj cu privire la procedura de arbitraj a litigiilor sportive, care a fost aprobat prin decizia Consiliului CCI în anul 2021.
Antreprenorii prezenți la eveniment au salutat ideea acordării tichetelor pentru sport, întrucît aceasta se practică în mai multe țări europene, precum România, Finlanda, Belgia, Marea Britanie, Suedia, care la nivel de politici publice au stabilit faptul că resursa umană este regenerabilă, dar și epuizabilă.
Pentru a urmări evenimentul vă rugăm să accesați canalul de YouTube al CCI a RM https://bit.ly/3mJJZPc.
Dacă aveți subiecte ce pot fi discutate în cadrul ședințelor organizate de CCI cu instituțiile publice din țară, ne puteți lăsa un mesaj la adresa de e-mail: [email protected].
Nota: Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a preluat președinția Grupului de lucru nr. 6 ”Dezvoltarea Pieței Muncii” în cadrul Consiliului Economic la sfârșitul anului 2017.